Drágulhatnak az utasbiztosítások a spanyol ügy miatt
2013.06.03
Az Európai Egészségbiztosítási Kártya (EHIC) utasbiztosítással történõ helyettesítése már érezteti hatását a spanyol, görög és ciprusi utasbiztosítási díjakban – közölte a Columbus Direct utasbiztosító.

Mint ismeretes, az Európai Bizottság vizsgálatot indított a spanyolországi, különösen a turisztikai területen elhelyezkedõ kórházakkal szemben, amiért azok az EHIC kártya elfogadása helyett utasbiztosítás, illetve hitelkártya információkat kérnek a külföldi páciensektõl.

A Columbus Direct lakossági üzletágának vezetõje, Greg Lawson szintén elmondta, hogy számos ügyfelük szembesült azzal, hogy nehézségekbe ütköztek EHIC kártyájuk spanyolországi, vagy egyéb EU-tagországbeli használata során, amit a biztosító gyorssegély csapatának kellett megoldania.

A brit utasbiztosító elmondta, hogy amennyiben a kiszámlázott kórházi költségeket nem tudják behajtani a munka- és nyugdíjügyi minisztériumon keresztül, akkor ezeket a megnövekedett költségeket mindenképp a fogyasztókra kénytelenek hárítani, méghozzá magasabb díjak formájában.

Néhány spanyol kórház az orvosi ellátmány hiányával magyarázta a helyzetet, amelyet a nehéz gazdasági környezet eredményezett, azonban Lawson szerint ezzel a kórházak valójában sokkal nagyobb kárt okozhatnak a gazdaságnak és az embereknek is.

A biztosítási vezetõ szerint ha az utasbiztosítást tévesen az EHIC helyettesítésére használják, az adott országban az utasbiztosítási tarifák emelkedésére lehet számítani, amely hosszú távon a turisták számának csökkenését eredményezheti. Az elmúlt hónapokban néhány utasbiztosító már díjat emelt bizonyos EU-országok, többek között Spanyolország, Görögország és Ciprus esetében – közölte Lawson.

Az Európai Egészségbiztosítási Kártya az EU 27 tagországában, valamint Liechtensteinben, Izlandon, Norvégiában és Svájcban használható. Garantálja, hogy az azzal rendelkezõ európai uniós polgárok ugyanúgy hozzáférjenek a közegészségügyi ellátáshoz, mint az adott ország állampolgárai. A kártya birtokosa ugyanolyan feltételekkel és költségek fizetésével (bizonyos országokban ingyenesen) részesül ellátásban, mint az adott országban biztosítással rendelkezõ személyek.

Az Európai Egészségbiztosítási Kártya nem helyettesíti az utasbiztosítást. A kártya nem jogosít fel magánfinanszírozású egészségügyi ellátás igénybevételére, és segítségével nem fedezhetõk az olyan költségek, mint például a visszaútra szóló repülõjegy, vagy az ellopott/elveszített vagyontárgyak értéke. A kártyával nem fedezhetõk továbbá a kifejezetten orvosi kezelés igénybevétele céljából történõ külföldi út költségei.

Az EHIC célja elsõsorban tehát a külföldön történõ sürgõsségi ellátás biztosítása, azonban kiterjed a meglévõ betegségek kezelésére is, amennyiben az orvos úgy ítéli meg, hogy a kezelés nem várhat addig, amíg a beteg hazaér.