Nagyot zuhant az Allianz Hungária díjbevétele
2011.06.01
Az Allianz biztosító kelet- és közép-európai régióból származó díjbevétele 5 százalékkal, a magyar leányvállalaté pedig 18,1 százalékkal csökkent az elsõ negyedévben az egy évvel korábbihoz képest, mindkét visszaesés mögött az életbiztosítási díjbevételek csökkenése áll - közölte az Allianz SE kedden az MTI-vel.

Az Allianz Kelet- és Közép-Európából származó díjbevétele az elsõ negyedévben 1,057 milliárd eurót tett ki, az elõzõ év elsõ negyedévében elért 1,115 milliárd euróval szemben, az 5 százalékos csökkenés azzal a belsõ okkal magyarázható, hogy tavaly az élet- és egészségbiztosítási üzletágnak több piacon - egyszeri kedvezõ hatásoknak köszönhetõen - többletbevétele származott.

Az év elsõ három hónapjában az Allianz több mint 100 ezer új ügyféllel kötött szerzõdést, és immár 7,5 millió közép- és kelet-európai ügyfélnek nyújt szolgáltatást. A tavalyi elsõ negyedév óta több mint 5 százalékkal növelte ügyfélkörét a régióban.

A 65 millió eurós mûködési nyereség majdnem eléri a tavalyi szintet annak ellenére, hogy több piacon a további válságadók növekvõ terheket jelentenek a cég számára.

Az Allianz Hungária bruttó díjbevétele az idei elsõ negyedévben 50,7 milliárd forintot tett ki, amely 18,1 százalékos csökkenés a tavalyi hasonló idõszak 62 milliárdos díjbevételéhez képest. Ennek elsõdleges oka az egyszeri díjas befektetési életbiztosítások díjbevételének - egyébként a piaci trendekkel megegyezõ - csökkenése.

A mûködési eredmény a tavalyi elsõ negyedéves 5,1 milliárd forinthoz képest 2011 elsõ negyedévében 4,6 milliárd forintra csökkent, amely egyértelmûen a pénzintézeti különadó hatásának tudható be - idézi a közlemény Kisbenedek Péter elnök-vezérigazgatót.