Hogyan biztosíthatjuk az autót külföldön?
2013.06.26
A Genertel közelmúltban elvégzett ügyfélkutatása szerint honfitársaink mintegy harmada tervez külföldi utat az idei évre, leginkább a környezõ országokba. Ezért a külföldi nyaralásukra a legtöbben, több százezren az idén is autóval indulnak majd el. Mivel a hazai autósok négyötöde nem rendelkezik casco-biztosítással, célszerû az utazás elõtt végiggondolni, hogyan csökkenthetõ az ismeretlen környezetben amúgy is magasabb baleseti kockázat. A Genertel alábbi összegzése a leggyakoribb alternatív lehetõségeket ismerteti.

A KSH adatai szerint tavaly a több napos külföldi úton részt vevõ magyarok közel fele valamelyik szomszédos országba utazott:

Ezeknek az utazásoknak a döntõ többségét közúton teszik meg, de még a távolabbi Németországba kiutazóknak is mindössze 22 százaléka ül repülõgépre. Éves szinten a milliós nagyságrendet közelíti külföldi autós utak száma. A kárstatisztikák szerint ezek közül közel négyezer esetben történik valamilyen káresemény.

„Fontos tudni, hogy teljes védelmet külföldön is a casco nyújthat - hangsúlyozza Lantos Lóránt, a Genertel igazgatósági tagja. – A közkeletû tévedéssel szemben a kötelezõ biztosítás ugyan megfelelõ védelmet jelent a külföldön bekövetkezõ balesetekre, ám csupán az általunk másoknak okozott kárt téríti meg helyettünk.”

A cascoról is tudni kell, hogy csak a magyarországi helyreállítás költségeit téríti. Kivételt a szükségjavítás képez, amellyel a gépjármû szabályszerû és biztonságos közlekedésre alkalmassá tehetõ. Ugyanakkor a casco önmagában is kiterjed a tárolásra, az autó hazaszállítására, illetve az autóban utazó személyek hazaszállítására.

Két és félmilliónyi hazai autó azonban nem köt casco-biztosítást. Ha õk a legalább a külföldi tartózkodás ideje alatt szeretnék élvezni a casco által kínált nyugalmat, választhatják az akár egy-két hétre köthetõ, úgynevezett határozott idejû cascót. Ennek díja általában az éves casco idõarányos díjának három-négyszerese, és további hátrány, hogy csak néhány biztosítónál vehetõ igénybe külön utánajárással. Ezt a termékkört ugyanis az összehasonlító portálok kínálatába sem szokták felvenni a szolgáltatók.

Minicascóval a legújabb adatok szerint jelenleg csaknem 60 ezer autós rendelkezik. Érdemes tudni, hogy ez a biztosításfajta nem csak a határokon belül, hanem azokon kívül is önrész nélküli fedezetet kínál a figyelmetlenségbõl, a helyismeret hiányából fakadó kisebb koccanásos balesetekre. Már akár 5 ezer forintos éves díjért is elérhetõ, így akár csupán a külföldi út miatt is érdemes lehet megkötni a következõ egy évre.

A nem balesetbõl eredõ mechanikai vagy mûszaki meghibásodás esetén már egyes, komplex szolgáltatást kínáló lakásbiztosítások is nyújtanak közúti segélyszolgálatot. ami a hibaelhárítás költségeit is téríti. Bár az utasbiztosítások is egyre szélesebb körû szolgáltatásokat kínálnak, az autóval kapcsolatos problémák esetén legfeljebb assistance-szolgáltatások nyújtásában számíthatunk rájuk. A napi száz forint körül köthetõ kiegészítõ assistance-biztosítás baleset vagy nagyobb mûszaki hiba esetén fontos segítség lehet, a javítás költségeit azonban nem téríti.