Drámaian csökken a biztosítók befektetési jövedelme
2013.07.16
Az alacsony kamatlábak igen keményen sújtják a biztosítókat, a szabályozó hatóságok pedig nem tartanak lépést az új befektetési környezettel – állítja a biztosítási szektor egyik jelentõs, nemzetközi érdekvédelmi szerve, az International Insurance Society elnök-vezérigazgatója.

A sanghaji Insurance China 2013 konferencián Michael Morrissey a hagyományos eszközökbõl származó befektetési jövedelmek drámai csökkenésérõl beszélt, amely tovább romolhat, ha a kamatlábak továbbra is alacsonyak maradnak.

A kötvények kapcsán elmondta, hogy a ma lejáró államkötvények egykor 5-6% kamatot fizettek, míg ma jó, ha 2-3%-ot hoznak. Óriási különbség van tehát a régi pénzeken és a mai pénzeken elérhetõ hozamok között, amely igen hátrányosan érinti a biztosítók tõkearányos nyereségét (ROE), a díjbevételekbõl származó nyereség pedig nem valószínû, hogy enyhíteni tudja a veszteséget – tette hozzá Morrissey.

A nem-életbiztosítók ma már inkább strukturált eszközökbe, részvényekbe, feltörekvõ piacok államkötvényeibe, illetve vállalati kötvényekbe fektetnek Morrissey szerint, ráadásul egyre többen igyekeznek kiszervezni a portfolió menedzselését.

Ugyanakkor arra is figyelmeztetett, hogy a szabályozó hatóságoknak még mindig elavult elképzeléseik vannak a kockázatról és a volatilitásról, amely alaposan aláássa a pénzügyi biztonságot a biztosítási ágazatban. Morrissey szerint a szabályozók még mindig azt hiszi, hogy az államkötvények a legbiztonságosabbak. Ezzel szemben a befektetések régi módszereinek fenntartása a legkockázatosabb stratégia mind közül – közölte Morrissey.