Towers Watson: agresszív befektetési stratégiát követnek a biztosítók
2011.07.27
A jelenlegi gazdasági volatilitás ellenére az észak-amerikai biztosítók és viszontbiztosítók 46 százaléka a következõ egy évben agresszív befektetési stratégiát tervez követni – derül ki a Towers Watson legfrissebb felmérésébõl.

A 2011-es biztosítói asset management felmérésben résztvevõk nagy része aggódik a jövõbeli várható kamatkörnyezet miatt, 83 százaléka azt állította, hogy az alacsony kamatok jelentik a legnagyobb kihívást befektetéseik terén. Érdekes módon a második leggyakrabban említett, aggodalomra okot adó tényezõ az infláció, és az ezzel járó gyors kamatemelkedés - a válaszadók 54 százaléka szerint.

A Towers Watson észak-amerikai régióért felelõs befektetési vezetõje szerint a biztosítók nagy része agresszív befektetési stratégiára törekszik, miközben egyértelmûen aggódnak a gazdasági és pénzügyi volatilitás miatt. A kamatláb aggályok a biztosítók számára mûködésük természetes velejárói, a jelenlegi alacsony kamatkörnyezet pedig kétségkívül nagy nyomást jelent befektetési teljesítményükre – mondta Christopher DeMeo.

A volatilitás szintén hatással van a biztosítók eszközeire. A befektetett eszközök megoszlását tekintve elsõ helyen az adóköteles fix hozamú befektetések állnak – az összes biztosítót tekintve 60 százalékot, az életbiztosítók esetében 77 százalékot képviselve. Az adómentes kötvények (11%) után a készpénz és a magas hozamú fix kamatozású értékpapírok követeztek. A törzsrészvények 8 százalékot képviselnek az eszközökön belül, a maradékot pedig ingatlanok, hedge fundok és egyéb eszközök tették ki.

A befektetési célok megjelölésénél a válaszadók 28 százaléka a likviditást emelte ki, amit szorosan követett a tõke megõrzése.

Az egyes biztosítók által elszenvedett veszteségek, és az iparágon belüli gyenge teljesítmény sokakat ráébresztett arra, hogy a likviditás és a tõke megtartása kritikus jelentõséggel bír. A pénzügyi erõ tehát a legfontosabb – tette hozzá DeMeo.