Elhagyja régiónkat az Axa
2020.02.11

Az Uniqa közel 1 milliárd euróért felvásárolja az Axa leányvállalatait három növekvő európai piacon, Lengyelországban, Csehországban és Szlovákiában – közölte a társaság. A jelentős akvizíció 5 millió új ügyfelet és 8 millió euró értékű plusz biztosítási díjat jelent az osztrák biztosítási vállalatnak. A biztosító árfolyama közel 8%-ot erősödött ma a hírre az osztrák tőzsdén – írja a Portfolio.hu.

Összesen 5 millió ügyfél, 2100 munkatárs és 800 millió euró értékű biztosítási díj – ezek a fő mutatószámai azoknak a francia Axa csoporthoz tartozó cégeknek Lengyelországban, a Cseh Köztársaságban és Szlovákiában, amiket az Uniqa felvásárol a jogi jóváhagyás után. Az akvizíció fókuszpontjai az Axa élet és nem-élet ágazati biztosítótársaságai, befektetési cégei, nyugdíjpénztárai és szolgáltató cégei ebben a három országban. A felvásárlás vételára közel 1 milliárd eurót tesz ki.

Andreas Brandstetter, az Uniqa vezérigazgatója szerint már régóta figyelemmel kísérték az Axa csoport cégeit, amelyek tökéletesen illeszkednek a hosszútávú stratégiájukba. Az erőteljes kiskereskedelmi ágazati fókusz, a kiegyensúlyozott termékportfólió kiegészíti meglévő üzleti tevékenységüket, és az ötödik legnagyobb biztosítótársasággá teszi őket a növekvő közép- és kelet-európai régióban.

Az Uniqának már közel 20 éves tapasztalata van a lengyel, cseh és szlovák piacokon. Amikor 2011-ben az Uniqa 2.0 stratégiai programját - amely 2020 közepéig tart – bemutatták, a cég a közép- és kelet-európai országokat a második legkiemeltebb piaci szegmensének határozta meg Ausztria után. A biztosítási vállalatcsoport világszerte az Uniqa márkanév alatt működik, kivéve Oroszországot.

Míg az osztrák biztosítási piac várhatóan csak 1,5%-ot nő jövőre, az előrejelzések a fent említett országokban jelentősen magasabbak, prognosztizálhatóan a növekedés Lengyelországban 6,2%, a Cseh Köztársaságban 6,8%, míg Szlovákiában 2,7% lesz.

Az Uniqa jelenleg Lengyelországban 1,5 millió ügyféllel a tizedik, a Cseh Köztársaságban 800 ezer ügyféllel a hatodik, Szlovákiában pedig 500 ezer ügyféllel a negyedik legnagyobb biztosító. Az Axával létrejövő akvizíció eredményeképpen Lengyelországban 3,2 millió új ügyféllel az ötödik, a Cseh Köztársaságban 800 ezer új ügyféllel szintén az ötödik, míg Szlovákiában 750 ezer új ügyféllel a negyedik legnagyobb biztosítói szereplővé válik.

Az akvizíció befejezése a szükséges hatósági jóváhagyásoktól függ.

Az elmúlt években az Axa Csoport a magyar (2015), a szerb (2016) és a román (2017) leányvállalatait a Vienna Insurance Groupnak értékesítette, míg az ukrán (2019) cégeit a FAIRFAX Financial Holding vette át. A mostani ügyletnél olyan rivális cégek ajánlatait ütötte ki az Uniqa, mint az olasz Generali, az osztrák Vienna Insurance Group, a lengyel PZU, illetve a német Allianz.