Netrisk: csak jogszabály-módosítással védhetõk az ügyfelek érdekei
2013.09.24
A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének (PSZÁF) határozatának eleget téve a Netrisk a jövõben szakít azon gyakorlatával, hogy fedezetigazolás néven dokumentumot állít ki a kötelezõ gépjármû-felelõsségbiztosítás (kgfb) megrendelések visszaigazolásakor. Az eddigi gyakorlat az ügyfelek érdekeit vette figyelembe, hiszen ez a dokumentum nagyban segítette a jármû tulajdonjogának azonnali átvezetését. Annak érdekében, hogy ez a jelentõs ügyfélérdek a jövõben sem sérüljön, a Netrisk szükségesnek tartja a vonatkozó jogszabályok-módosítását. A szabályozás valós piaci helyzethez történõ igazítását megköveteli az érintett online biztosításkötések arányának állandó növekedése is.

A fedezetigazolás elnevezésû dokumentum alkusz általi kiállítását egy, a kezdetektõl fennálló gyakorlati kényszer tette szükségessé. A kgfb-kötések folyamatában ugyanis hosszú idõ óta fennáll az a probléma, hogy gépjármû vásárlása esetén csak a biztosítás megkötésének igazolásával lehet intézkedni a jármû tulajdonjogának átvezetésérõl. Ilyen dokumentum kiállítására jelenleg csak a biztosítók jogosultak. A tapasztalatok azonban azt mutatják, hogy a legtöbb esetben a rendelkezésre álló rövid határidõ miatt nem lehet (vagy nem életszerû) megvárni a biztosítói dokumentum megérkezését. Emiatt az ügyfelek érdeke azt kívánta meg, hogy rendelkezésükre álljon egy olyan igazolás, amelynek segítségével az ügyintézés során el tudnak járni. Ezt a gyakorlatot egyéb hatékony megoldás hiányában a piac általánosan elfogadta, noha az a hatályos jogszabálynak valóban nem felelt meg.

A PSZÁF aktuális, a piacvezetõ Netrisket érintõ határozata azonban kimondja, hogy a kgfb-fedezet legkorábban a szerzõdés létrejöttével kezdõdik, a közvetítõ alkusz pedig a biztosítási törvényben rögzített pozíciójából fakadóan a biztosító kockázatviselésének a szerzõdés elõtti megkezdéséhez nem adhat hozzájárulást. Ezért a felügyelet arra kötelezi a társaságot, hogy szüntesse be a kgfb-fedezet igazolásáról szóló dokumentumoknak az ügyfelek részére történõ kiadását.

A Netrisk a hatályos jogszabályok alapján meghozott határozatban foglaltakat tudomásul veszi, az abban foglalt tízmillió forintos felügyeleti bírságot elfogadja, a visszaigazolások kiállításának jelenlegi gyakorlatát pedig – továbbra is a gépjármû-tulajdonjoghoz fûzõdõ ügyfélérdekek messzemenõ szem elõtt tartása mellett – átalakítja. A határozat várhatóan rövid idõn belül más piaci szereplõk ügymenetében is hasonló változást eredményez majd. Ezzel egy idõben a Netrisk egyeztetéseket kezdeményez az érintettekkel egy, az online ügyfelek érdekeit jobban támogató folyamat kialakításáról és szükség esetén jogszabály-módosításra is javaslatot tesz.

A módosítás fontosságát indokolja az a tény is, hogy a Netrisk álláspontja szerint a jelenlegi szabályozás indokolatlan versenyelõnyhöz juttatja a függõ többes biztosításközvetítõket, amelyek – a biztosító képviselõjeként – korlátozás nélkül állíthatnak ki elõzetes fedezetvállalásról szóló igazolásokat.