EIOPA: nőtt az európai biztosítási ágazat kockázati kitettsége
2020.05.22

A világjárvány kitörése nagyfokú bizonytalanságot okozott a biztosítási piacon, ami a többi pénzügyi ágazatot és érinti – állapítja meg legfrissebb kockázati jelentésében az Európai Biztosítási és Foglalkoztatóinyugdíj-hatóság (EIOPA).

A most megjelent 2020 áprilisi jelentés szerint „az európai biztosítási ágazat kockázati kitettsége növekedett, mivel a Covid-19 járvány kitörése valamennyi európai polgár életét erősen befolyásolta, és zavarokat okozott a pénzügyi ágazatban és valamennyi gazdasági tevékenységben. A piaci fejlemények kettős nyomás alá helyezik az iparágat: egyaránt negatívan érinti a biztosítók eszköz- és forrásoldalát is, amint az a korábbi stressztesztekből kiderült."

A makro- és piaci kockázatok szintje magasról nagyon magasra emelkedett. Az inflációs előrejelzések a következő négy negyedévben várhatóan lefelé kerülnek módosításra. Az összes jelentősebb központi bank bevezetett monetáris politikai támogatást. A pénzügyi piacok különféle eszközosztályait az eladás jellemezte, a kötvény- és részvénypiacok volatilitása nőtt, a kockázati felárak emelkedtek.

A hitelkockázat valamennyi eszközosztályban megnőtt, különösen az államkötvények és a vállalati kötvények CDS-e emelkedett.

A likviditási és finanszírozási kockázatok magas szintre emelkedtek, miután számos mutató romlására lehet számítani. A gazdasági aktivitás csökkenése miatt csökkenhetnek a jövedelmek, ami a biztosítók díjbevételét és új üzlet szerzését is negatívan érintheti. Emellett a kárigények várható emelkedése és bizonyos eszközosztályok likviditáshiánya további terheket róhat a biztosítók likviditására közép- és hosszú távon.

A jövedelmezőség és a fizetőképesség kockázata szintén magas szintre emelkedett. A gazdasági tőke (az eszközök kötelezettségek feletti többlete) csökkenésére lehet számítani, amit az eszközérték csökkenése, valamint a kötelezettségek növekedése idéz elő.

Az összekapcsolódások és az egyensúlyhiány kockázata stabil maradt. A biztosítási kockázatok ugyanakkor magas szintre emelkedtek a várható bevételcsökkenés (az új és a meglévő szerződések esetében is) és az egyes üzletágak kárigényeinek potenciális emelkedése miatt.

A biztosítási iparág piaci megítélése is romlott. Az EU biztosítási ágazata ugyanis alulteljesítette a piacot mind az élet-, mind a nem-életbiztosítási üzletágban, emellett a vizsgált biztosítási csoportok árfolyam/nyereség rátája (P/E) is csökkent. A biztosítók CDS-felára megemelkedett, ugyanakkor külső minősítésük és kilátásaik március végén még nem mutattak romlást.