Nyugdíj: kifizetési tilalmat rendelt el a PSZÁF
2011.08.10
Újabb pénztárnál rendelt el néhány tag vonatkozásában kifizetési tilalmat a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) – írja a Napi Gazdaság.

A korábbi négy kassza után bizonyos körben újra kell számolnia az ING-nek is. Az ING belsõ ellenõre talált az egyedi tagok hozamgarantált tõke és reálhozam számításának részletes tesztelésénél néhány átlépõ tagnál kiugró tételeket. Ennek egyik oka a jelentés szerint az volt, hogy a \"más nyugdíjpénztártól kapott hiányos vagy érvénytelen adatszolgáltatások esetében, a teljes bejövõ áthozott vagyon kifizetésre fog kerülni, mint reálhozam\".

Az 54 vizsgált esetbõl kilencnél fordult ez elõ. A PSZÁF ezt elfogadhatatlannak találta, és az érintetteknél (de csak náluk) megtiltotta a kifizetést.

A felügyeleti határozatban hangsúlyozzák, hogy a hozamgarantált tõke feletti összeg meghatározása során a magánnyugdíjpénztári rendszerben töltött idõszak egészét kell figyelembe venni, nincs lehetõség például az átlépés elõtti idõszak elkülönült kezelésére. A visszalépõ tagi kifizetés összegének meghatározása során kizárólag a tagdíj-kiegészítés jogcímén teljesített befizetések kezelendõk külön.

Mészáros Gyõzõ, az Allianz Hungária Nyugdíjpénztár ügyvezetõ igazgatója írásban nyomatékosította: elutasítják a részükre megküldött határozat azon pontját, amely szerint megsértették a reálhozam számításokra vonatkozó jogszabályi elõírásokat. Hozzátetet: PSZÁF egyeztetés sem történt, ami a pénztárak részére iránymutatást adott volna a társpénztáraktól kapott adatszolgáltatásokhoz kapcsolódó ellenõrzések elvégzéséhez.

Még mindig nem látszik világosan mi lehet a patthelyzet feloldása. A tagdíjkiegészítésekrõl ugyanis nem kellett az átlépéseknél külön adatot szolgáltatni. A négy pénztár (köztük az Allianz) úgy oldotta meg a helyzetet, hogy adat híján nullának vette a tagdíjkiegészítés értékét. Az ING úgy számolt, mintha a teljes átadott összeg tagdíjkiegészítés lett volna. A határozatok alapján egyik sem elfogadható eljárás.