Nincs pénzük a szlovákoknak az egybiztosítós rendszerre
2014.02.17
Az egyetlen egészségbiztosítós rendszer Szlovákiában az év második felében kaphat reális körvonalakat – közölte Peter Ka¾imír pénzügyminiszter, aki szerint jelenleg a pénzhiány gátolja a projektet.

Minderrõl a Szlovák Televízió Öt perc múlva 12 címû vitamûsorában beszélt a miniszter. "Nagyon reális körvonalakat a Telekom állami tulajdonrészének eladásával kaphat a projekt" - jegyezte meg.

Eredetileg már idén év elejétõl csupán egyetlen egészségbiztosító lett volna Szlovákiában. A miniszter szerint mindez csak ideális esetben valósult volna meg ebben a formában, ha a magánbiztosítók, az Union és a Dôvera tulajdonosai is egyetértettek volna. A projekt a pénzügyeken feneklett meg. "Nincs erre pénzünk, nem szégyellem beismerni" - mondta Ka¾imír a mûsorban. Hozzátette: a pénzt a Slovak Telekom állami tulajdonrészének eladásával szerezhetik meg, ám konkrét összeget nem árult el azzal kapcsolatban, mennyibe kerül majd az egybiztosítós projekt. "Ha mondanék valamit, azzal csak elvárásokat támasztanék azoknál, akiket kártalanítani kell. Nem beszélek összegekrõl" - szögezte le.

Hozzátette: a projektet az is fékezi, hogy be kell tartani a befektetések védelmérõl szóló nemzetközi szerzõdéseket. Elsõsorban arra összpontosítanak, hogy az állam ne keveredjen olyan döntõbírósági perekbe, mint az egészségbiztosítók nyereségképzésének megakadályozásakor. A Fico-féle intézkedések miatt Szlovákiának most több tízmillió eurót kell kifizetnie az Union tulajdonosának, a holland Achmeának.