Egyenlõ versenyfeltételek a biztosítótársaságok és a biztosítás-közvetítõk számára
2014.02.27
Az Európai Parlament szerdai döntése értelmében az élet- és egyéb típusú biztosítások értékesítésére egységes tájékoztatási kötelezettségek vonatkoznak, továbbá egyenlõ versenyfeltételeket teremtettek a biztosítótársaságok és a biztosítás-közvetítõk számára - írja a Portfolio.hu

Egyértelmû tájékoztatás

A biztosítást kötõ ügyfeleknek a biztosítás típusával, a szerzõdéses kötelezettségekrõl, a fedezett és nem fedezett kockázatról, a fizetési feltételekrõl egységes, közérthetõ nyelvû tájékoztatást kell kapniuk. Az ügyfélnek a biztosítás pontos díjával is tisztában kell lennie. A biztosítási ügynöknek meg kell adnia nevét és elérhetõségét, és minden esetleg fennálló érdekellentétrõl be kell számolnia.

A tagállamok emellett arra is kötelezhetik a biztosítás-közvetítõket, hogy nyilvánosságra hozzák fizetésüket, díjazásukat, jutalékaikat és egyéb, nem anyagi természetû juttatásaikat.

Az ügyfelek igényei

A tagállami hivataloknak össze kell állítaniuk a biztosítás-közvetítõk listáját. A biztosítási cégek munkatársainak megfelelõ képzettséggel kell rendelkezniük ahhoz, hogy válaszolni tudjanak az ügyfelek igényeire.

A biztosítási ügynököknek legalább 1 250 000 euró értékû felelõsségbiztosítást kell kötniük esetleges szakmai hibák esetére.

A biztosítás-közvetítõnek garanciaalapot kell létrehoznia, vagy az éves biztosítási díjak összegének 4 százalékát kitevõ állandó pénzalappal kell rendelkeznie arra az esetre, ha a biztosító kár esetén nem képes kifizetni az ügyfélnek járó pénzt.

Biztosítási csomagok

Amennyiben más szolgáltatásokkal vagy termékekkel együtt, csomagban értékesítik a biztosítást, az ügyfeleknek lehetõséget kell biztosítani arra, hogy igény szerint vegye meg a biztosítás egyes elemeit. A külön elemekre külön költségek, díjszabás és kockázati tájékoztatás vonatkozik.

A Parlament a saját módosító indítványairól szavazott, azonban a teljes jogszabályról nem. Ennek oka, hogy így a parlamenti álláspont megerõsítése mellett a ház nyitva hagyja a lehetõséget a Tanáccsal való megegyezésre már az elsõ olvasatban.