Bernardino: közös érdek a pénzügyi piacokba vetett fogyasztói bizalom helyreállítása
2014.03.17
Bukarestben tartottak egynapos konferenciát a fogyasztóvédelem európai kérdéseirõl a pénzügyi szolgáltatások területén, ahol piaci tisztességrõl, a fogyasztói bizalomról és a felügyeletek szerepérõl is szó esett. A román felügyelet elismerte, hogy hiába a megfelelõ szabályozás, ha nem történik idõben fellépés a piaci anomáliákkal, tisztességtelen vállalati gyakorlatokkal szemben, akkor csak egy üres formáról van szó.

Március 14-én tartottak konferenciát Bukarestben az európai pénzügyi szektor fogyasztóvédelmi helyzetérõl. A fogyasztók pénzügyi szolgáltatókba vetett bizalmának helyreállítása a piaci szereplõk, nemzeti felügyeletek és az euópai szervek számára is stratégiai célkitûzés – hangzott el az EIOPA elnöke nyitóelõadásában. Az erõs felügyelet növeli a hitelességet a piacon – tette hozzá Gabriel Bernardino – azonban a jó szabályozás csak az elsõ lépés, annak végrehajtása elengedhetetlen a tényleges és hatékony fogyasztóvédelemhez. Éppen ezért az EIOPA egyik fõ prioritása, hogy létrejöjjön egy egységes és koherens biztosítási felügyeleti keretrendszer az Európai Unióban – közölte Bernardino Bukarestben.

Az EIOPA álláspontja szerint két fõ kérdéssel kell foglalkozni a fogyasztóvédelem területén: egyrészt a felügyeleteknek meg kell gyõzõdniük róla, hogy a biztosítók fizetõképessége megfelelõ, vagyis képesek teljesíteni a biztosítottakkal szembeni kötelezettségeiket. Másrészt arról is meg kell bizonyosodniuk, hogy a fogyasztókkal tisztességesen bánnak, értéket kapnak a pénzükért és hozzáférnek a megfelelõ információkhoz a biztosítási termékekkel kapcsolatban.

A globális pénzügyi szektor növekvõ összefonódása, illetve az ebbe vetett fogyasztói bizalom helyreállítása volt a fõ témája a Biztosítási Felügyeletek Nemzetközi Szövetségének (IAIS) elnöke, Peter Braumüller elõadásának is. A pénzügyi szektor és a reálgazdaság közötti szoros összekapcsolódások ugyan nem érzékelhetõek minden országban, azonban a trend mindenképp globálisnak nevezhetõ. Ma már tisztában vagyunk vele, hogy mi történt az USA-ban, vagy a világ egyéb részein és hogy ez miknét befolyásolja a globális gazdasági rendszert – közölte Braumüller. Éppen ezért figyelembe kell venni, hogy nem vagyunk elszigeteltek, sõt, szorosan kapcsolódunk a külsõ környezethez. Éppen ezért jobban meg kell értenünk a folyamatokat, és szorosabb együttmûködésre van szükség a felügyeletek között – véli az IAIS elnöke.

A konferencián a román biztosítási piacot befolyásoló legutóbbi eseményekrõl is szó esett, amelyek eõrsen aláásták a piac hitelességét, valamint a lakosság bizalmát a pénzügyi felügyeleti rendszerben. A Román Pénzügyi Felügyeleti Hatóság alelnöke szerint a megfelelõ szabályok, valamint annak ellenére, hogy a piaci problémák viszonylag régóta ismertek voltak, nem került sor hatékony fellépésre a problémás vállalatokkal szemben. A jelenlegi helyzetbõl tehát az a tanulságot kell levonni, hogy az idõzítés szerepe kulcsfontosságú a pénzügyi piacok felügyelete során – véli Daniel Dãianu. Ha a problémákkal ugyanis nem foglalkozunk kellõ idõben, úgy azok felhalmozódnak, jóval nagyobb hatást fejtenek ki, végsõ soron rendszerszintû kockázatot is jelenthetnek. A román felügyelet alalnöke azt is hangsúlyozta elõadásában, hogy a román intézményeknek jóval hatékonyabban kell küzdeniük a piaci visszaélések ellen, igazságosan és átláthatóan kell eljárniuk. Daniel Dãianu szerint a felügyeleti tevékenység során idõnként nagyobb fokú intervencionizmusra is szükség van. A román piac ugyan teljesen liberalizált, ahol a vállalatok szabadon határozhatják meg tarifáikat, saját stratégiai céljaiknak megfelelõen, ugyanakkor nem szabad megfeledkezni arról, hogy a termékek megfelelõ árazása a tisztességes verseny egyik lényeges eleme, ezért a felügyeleti szerveknek lépéseket kell tenniük a dömping árazási kisérletekkel szemben – tette hozzá Dãianu.

A konferencia során számos releváns esettanulmányt is bemutattak, kiemelve a felügyelet, az egyéb piaci szervek és a biztosítótársaságok lehetõségeit a fogyasztóvédelem növelése, a piaci magatartás javítása, és a közvélemény bizalmának erõsítése érdekében.