Viharosan növekvõ online biztosítási piac: megalakult a FBAMSZ online szekciója
2014.03.20
Online szekció alakult a Független Biztosítási Alkuszok Magyarországi Szövetsége (FBAMSZ) keretein belül. A biztosítási piac nem-életbiztosítási ágának legdinamikusabban fejlõdõ értékesítési csatornája, az online szegmens – talán éppen a fejlõdés gyorsasága miatt – jelenleg számos speciális szabályozási problémával szembesül.

Az új tagozat elsõdleges célja, hogy az ügyfélérdekek mentén egyértelmûen kidolgozza a legjobb online alkuszi gyakorlat kereteit, illetve kialakítsa és képviselje a szövetség álláspontját a piaci szereplõkkel (biztosító partnerekkel, illetve jogalkotói és felügyeleti testületekkel) zajló, az online területet érintõ egyeztetéseken.

Viharosan nõ az online eladások aránya a biztosítási piacon: miközben Magyarországon a kgfb-biztosítások mintegy kétharmadát online csatornán (jellemzõen alkuszokon) keresztül kötik, a casco- és lakásbiztosításoknak is egyre nagyobb százaléka ezen az úton jön létre. Ugyanakkor tavaly már az utasbiztosítási szegmens több mint tízmilliárd forintos díjbevételének 18 százalékát is ez a csatorna generálta.

E gyors térnyerést a piaci gyakorlat, illetve sokszor maga a szabályozás sem képes megfelelõ hatékonysággal követni. Ennek következményeként számos esetben válik bizonytalanná, hogy akár egyértelmûen ügyfélbarát eljárások mennyire felelnek meg az aktuális jogszabályoknak, illetve hogy egyes újonnan bevezetett módszerek nem sértik-e az ügyfelek érdekeit.

Ezt felismerve döntött a FBAMSZ elnöksége a szövetség online szekciójának megalakításáról, melynek elnöke Sebestyén László, a legnagyobb hazai online biztosításközvetítõ cég, a Netrisk.hu vezérigazgatója lett.

A most megalakult online szekció feladata, hogy e terület speciális szempontjait is figyelembe véve javaslatokat dolgozzon ki az online szegmens mûködési kereteinek tökéletesítése érdekében – erre az érintett piaci szereplõk már kifejezték nyitottságukat. Eközben a tagság felé egyértelmû, a fogyasztóvédelmi szempontokat kiemelten figyelembe vevõ elvárásokat fogalmazzon meg a követendõ online alkuszi gyakorlatot illetõen.