Így alakult Európa életbiztosítási piaca
2014.04.03
Az Insurance Europe közzétette a 2012-es évre vonatkozó részletes európai életbiztosítási statisztikákat. A teljes biztosítási piac 59 százalékát alkotó életbiztosítási szegmens díjbevétele 0,6 százalékkal, 636 milliárd euróra nõtt 2012-ben. Összesen több mint 380 millió biztosítási szerzõdés volt érvényben a 31 európai tagországban, ami 3 százalékos csökkenést jelent, ugyanakkor a kifizetett károk 2 százalékkal emelkedtek a vizsgált idõszakban. Az életbiztosítók befektetési portfoliója 6,4 százalékkal, 6,6 ezer milliárd euróra növekedett.

Európa gyenge gazdasága továbbra is lefelé húzza a biztosítások iránti keresletet, így a biztosítók díjbevétel-növekedését is. Tekintettel az EU 28 tagállamának 0,4 százalékos GDP-csökkenésére 2012-ben, az életbiztosítási díjbevételek növekedési ütemének 0,6 százalékra csökkenése logikus következménynek tûnik.

A bruttó díjbevételek alakulásával összhangban, az életbiztosítási szerzõdések száma is csökkent. A csökkenés mértéke épp elég jelentõs volt ahhoz, hogy több mint 2 százalékponttal csökkentse az életbiztosítási lefedettséget Európában. Az életbiztosítási szerzõdések száma legnagyobb – 5 százalék feletti – mértékben az Egyesült Királyságban, Olaszországban, Lengyelországban, Portugáliában, Svédországban, Szlovéniában és Magyarországon csökkent. Németországban a csökkenés 0,7 százalékos volt. Ezzel szemben Svájcban, Csehországban, Horvátországban, Lettországban és Szlovákiában 2-4 százalékkal nõtt 2012-ben az életbiztosítási szerzõdések száma.

A unit-linked biztosítások teljes életbiztosítási piacon belüli részaránya az év során 3 százalékponttal, 20,1 százalékra emelkedett, ami közelít a válság elõtti szinthez. Ez a változás nagyrészt Belgium, Dánia, Finnország , Olaszország és Svédország számlájára írható. A unit-linked szerzõdések száma az összes életbiztosítási szerzõdésen belül 0,7 százalékponttal nõtt, ami szintén azt a képet erõsíti, hogy a unit-linked biztosítások kezdenek ismét divatba jönni.

Ami a biztosítók által kifizetett szolgáltatásokat illeti: 2012-ben növekedés volt megfigyelhetõ. A legnagyobb abszolút növekedés az Egyesült Királyságban következett be, amit Franciaország, Belgium, Spanyolország, Olaszország és Hollandia követett. Ezzel szemben Németországban és Portugáliában csökkentek a folyósított ellátások, ami a rendkívül „drága” 2011-es évnek tudható be, amikor az ottani biztosítótársaságok különösen magas összegeket fizettek ki.

Az életbiztosítók befektetési portfóliója jelentõsen növekedett 2012-ben. Az Insurance Europe tagországainak felében erõs növekedés volt megfigyelhetõ. Több mint 10 százalékos növekedést rögzítettek Belgium, Németország, Észtország Franciaország, Horvátország, Lettország, Málta, Lengyelország, Svédország és Törökország biztosítói. Ezzel szemben Ausztria, Ciprus és Szlovénia esetében csökkent a biztosítók befektetési vagyona.