Megdöbbentõ káresetek: ezek még a biztosítókat is meglepik
2014.04.02
Tavaly összesen több mint 300 ezer káresetet regisztrált, nagyságrendileg 35 milliárd forint értékben a Generali Biztosító. Az elõzõ évekhez hasonlóan tavaly is a vagyonkárok voltak mind darabszámban, mind értékben az elsõ helyen. Azonban a káresetek közt is alig lehet két egyformát találni, és a károsultak is különféle módokon élik meg a veszteséget. A cég a tavalyi eseteibõl mutatott be pár különlegesebbet.

Ünnepi balesetek

Karácsony szentestéjén egy család csillagszórókkal és gyertyákkal díszítette fel a karácsonyfát, majd a kamerát elõkészítették az ünnepi jelenet megörökítésére. A fények meggyújtása után elindult a családfõ a kamera felé, ám mire odaért, már az egész fa erõsen lángolt. Hirtelen, a pánik hatására megragadta az égõ fát, és kétségbeesésében kidobta hatodik emeleti ablakból az utcára. Szerencsére az utcán senkinek nem esett baja, ám a családfõ sajnos másodfokú égési sérüléseket szenvedett, ezenkívül kigyulladt a függöny, és a lakást korom borította be. A biztosító végül megtérítette a kárt, ám érdemes levonni az eset tanulságait: rendkívül kevés figyelmetlenség és néhány pillanat is elég ahhoz, hogy a kisebb láng tomboló tûzzé váljon.

Szilveszter este történt, hogy a házigazda szerette volna kibontani a pezsgõt, ám az üveg a drót levétele után felrobbant a kezében. Bár személyi sérülés nem történt, a pezsgõ a szoba egész berendezését beborította, így az étkezõasztal mellett függõ, több mint 10 millió forint értékû festményt is. Próbálták letörölni a pezsgõt a képrõl, ám a vizes alapú festék elmaszatolódott, ez pedig jelentõs anyagi és felbecsülhetetlen eszmei kárt okozott a tulajdonosoknak.

Nem minden káreset, ami annak tûnhet

Az év több százezer kárbejelentésbõl persze olyanok is akadnak, melyek nem tekinthetõek káreseménynek, azonban az ügyfelek ragaszkodnak a kárfelvételhez. Példáként a biztosító tavalyi eseteibõl hoz elõ kettõt. Elõfordult például, hogy a biztosított utas a villamoson ült, és egy másik utast „intenzíven lehányt”, ahogyan a kárfelvételi adatlapból kiderült.

De mondjuk az sem számított káresemények, hogy a saját magát lakásából kizáró ügyfél berúgta a bejárati ajtaját, majd hívta a biztosító munkatársait kárfelvétel és ajtócsere miatt