Nem mindenkinek jár ingyenes egészségügyi ellátás február 12-től!
2021.02.04

Fontos változás lép életbe a társadalombiztosítás szabályaiban február 12-én. Megszűnik az a helyzet, hogy a járulékot fizetők finanszírozzák a fizetésre kötelezett, azonban azt nem teljesítők ellátásait – írja az Adó Online. A változás csak azokat érinti, akik egészségügyi szolgáltatási járulékból több mint hathavi tartozást halmoztak fel, és az adóhivatal többszöri figyelemfelhívó levelére sem reagáltak.

A Pénzügyminisztérium szerint a változás több mint 9,5 millió embert egyáltalán nem érint. A törvény garantálja az ingyenes állami egészségügyi ellátást a nyugdíjasoknak, a diákoknak, a kismamáknak, a közfoglalkoztatottaknak, a munkanélkülieknek, a szociálisan rászorultaknak, a hajléktalanoknak, valamint a foglalkoztatottaknak és a vállalkozóknak.

A tárca közölte: a szabály szerint, ha 2021. július elseje után a felhalmozott egészségügyi szolgáltatási járuléktartozás meghaladja a járulék összegének hatszorosát, vagyis 48 ezer forintot, akkor érvénytelenné válik a társadalombiztosítási azonosító jel, ami azzal jár, hogy az egészségügyi szolgáltatás a továbbiakban térítésmentesen nem vehető igénybe. A PM tájékoztatása szerint a teljes körű egészségügyi ellátásért Magyarországon mindössze havi nyolcezer forintot kell fizetni, ez az összeg a legkisebb az Európai Unióban.

Az új törvény 2020 nyarán lépett hatályba, azóta csökkenni kezdett a szabályok alól magukat kivonó személyek száma – emlékeztetett a minisztérium. 2019-ben 80 ezren, tavaly 69 ezren próbálták meg jogosulatlanul igénybe venni a társadalombiztosítás valamely szolgáltatását – tették hozzá, jelezve, hogy az így kiszűrt adózók összességében 13,5 milliárd forintot mulasztottak el megfizetni.

A közleményben arra is kitértek: az átállás megkönnyítése érdekében a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) október óta tájékoztató kampányt folytat, havonta hívja fel az érintettek figyelmét a tartozás rendezésére. Ennek ellenére jelenleg mégis több mint 70 ezren tartoznak hathavi összeggel. A minisztérium kiemelte: a hosszabb ideje nem fizetők jelentős része évek óta külföldön tartózkodik, azonban ezt elmulasztották jelezni a kormányhivatalnak.

A NAV a napokban küldi ki negyedik figyelemfelhívó tájékoztatását, amely nemcsak az aktuális tartozást és a fizetési lehetőségeket tartalmazza, hanem azt is, hogy az érintett milyen fizetési könnyítést vehet igénybe. Erre a tájékoztatásra a PM szerint minden érintettnek érdemes odafigyelnie: február 12. a következő egészségügyi szolgáltatási járulékfizetési határidő, aki ezt is elmulasztja, annak érvénytelenné válik a taj-száma. Február 12-ig ugyanakkor még van idő pótolni az eddigi mulasztást – húzták alá.

A tartozást, vagy legalább annak egy részét a “NAV Egészségügyi szolgáltatási járulék beszedési számla” elnevezésű, 10032000-06055826 számlaszámú, 408-as adónemkódú számlára kell befizetni – mutattak rá. A figyelemfelhívó levelek csekket is tartalmaznak, a számlaadatok kitöltésével sem kell bíbelődni.

Ha valaki vagyoni, jövedelmi helyzete miatt nem tudja megfizetni a havi nyolcezer forintot, mielőbb érdemes kezdeményeznie az illetékes járási hivatalnál a szociális rászorultság egészségügyi szolgáltatás igénybevétele céljából történő megállapítását – húzta alá a PM utalva arra, hogy ebben az esetben nem kell a nyolcezer forintos járulékot megfizetnie. A minisztérium tájékoztatott: akinek a járulék megfizetése komoly anyagi nehézséget okoz, jelezheti ezt az az adóhivatalnak, így mentesülhet a szankció alól.

Arról, hogy valaki biztosított-e, a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) honlapján (http://www.neak.gov.hu), ügyfélkapus bejelentkezést követően kérdezheti le adatait.

A NAV-nak részletekben is lehet fizetni

Ha valaki méltányolható okok miatt nem tudja határidőre befizetni a járulékot, fizetési kedvezményt, azaz részletfizetést, fizetési halasztást, a kötelezettség mérséklését vagy elengedését kérheti a NAV-tól. Automatikus és pótlékmentes részletfizetés is kérhető. A kedvezményhez kérelmet kell benyújtani. A kérelem alapján a NAV naptári évente egyszer, legfeljebb 12 hónapra pótlékmentes részletfizetést engedélyezhet a kérelmező jövedelmi és vagyoni viszonyainak vizsgálata nélkül.

Arról, hogy ki és hogyan kaphat fizetési kedvezményt, a NAV honlapján (www.nav.gov.hu), a baloldali menü „Információs füzetek” menüpontjának 30.2-es információs füzete tájékoztat.