A részvényesek mentik meg az Astra biztosítót
2014.05.15
Tõkeemelésrõl döntöttek a román Astra Asigurari biztosítótársaság részvényesei, miután a román hatóságok kötelezték õket erre - adta hírül szerdán a román Mediafax hírügynökség.

A Romániában piacvezetõ Astra részvényesei azt követõen döntöttek a 490 millió lejes tõkeemelésrõl, hogy a román pénzügyi felügyelet (ASF) februárban felügyeleti biztost rendelt ki a társaság élére. A román hatóságok ugyanis megállapították, hogy a több mint hárommillió ügyféllel rendelkezõ, Romániában piacvezetõ társaság nem lenne képes fedezni a tömeges kárigényeket egy rendkívüli esemény bekövetkezte esetén.

A részvényesek több lépésben hajtják végre a tõkeemelést, elsõ részletben 70 millió lejjel növelik az alaptõkét. A tõkeemelést a KPMG Advisory felügyeleti biztos javasolta, és az ASF jóváhagyta. Jelenleg a társaság jegyzett tõkéje 192,7 millió lej.

A felügyeleti biztos közölte, hogy ez csak az elsõ lépés a társaság megszilárdítása érdekében, és a terv sikeressége továbbra is attól függ, hogy a részvényesek támogatják-e a most elfogadott tõkeemelési tervet.

A román Astra két részvényes cégen keresztül Dan Adamescu román üzletember birtokában van. A román hatóságok megállapították, hogy az Astra mintegy 40 százalékkal alábecsülte a biztosítási kockázatokat, és erre alapozva a szükségesnél jóval alacsonyabb fedezettel mûködik.