A katasztrófák növelik az agrárbiztosítások jelentõségét
2014.05.28
Mindaddig, amíg nem lehet elõre jelezni azokat a természeti katasztrófákat, amelyek a növénytermesztésre is hatással vannak, a gazdálkodóknak a lehetõ legjobb védelemre van szükségük Romániában – véli a román biztosítók szövetségének (UNSAR) elnöke, Florentina Almajanu, a FIAR 2014 konferencián.

A romániai Brassóban, május 25-29 között megrendezésre kerülõ nemzetközi biztosítási konferencián, egy mezõgazdasági biztosításokkal foglalkozó workshopot is tartottak, ahol az európai tapasztalatokat osztották meg egymással a résztvevõk.

Németországban például nincsen kötelezõ mezõgazdasági biztosítási a természeti kockázatok ellen, ennek ellenére a jégesõ által okozott károk ellen szóló biztosítások esetében kifejezetten magas a penetráció.

Cipruson szintén nincs kötelezõ biztosítás természeti katasztrófák ellen. A természeti katasztrófák (például jégesõ, fagy, árvíz, stb.) által okozott terménykárokra nem terjed ki az állami mezõgazdasági biztosítás (National Organization for Agricultural Insurance) sem. A komoly költségvetési megszorítások miatt a ciprusi földmûvelésügyi minisztérium ráadásul nem is szándékozik az EU-elõírásoknak megfelelõ intézkedési tervet kidolgozni.

Angliában sincs egységes fedezetet nyújtó biztosítási konstrukció, a fedezett kockázatok köre biztosítóról, biztosítóra változik. A tendencia azonban az, hogy a biztosítás nem terjed ki az árvizek által, a szabadtéri növénytermesztésben okozott károkra.

Hazánkban 2012-ben vezettek be új rendszert a mezõgazdasági károk csökkentése érdekében. A agrárbiztosítási díjtámogatási rendszer jelentõs mértékben javítja a gazdálkodók védelmét, a díj-szubvenció pedig uniós finanszírozáshoz kapcsolódik. Mivel a természeti katasztrófák egyre több kárt okoznak, így a biztosítási szerepe is növekszik hazánkban.