Biztosra menne a magyar: új életbiztosítási termékkel jelent meg az ING
2014.09.11
A válság utáni években megváltozott az emberek viselkedése a pénzügyi termékekkel kapcsolatban: elterjedt a kockázatkerülõ magatartás, miközben a költségek átláthatósága, a termékek rugalmassága felértékelõdött – derült ki az ING Biztosító és a Gfk Hungária 2013-as ügyfél kutatásának eredményeibõl. Mindez új jellegû befektetési egységekhez kötött életbiztosításokat kíván, mint amilyen az ING Biztosító új, euró-alapú terméke.

Az ING Biztosító és a Gfk Hungária 2013-as ügyfélkutatásának eredményei szerint Magyarországon erõs az általános kockázatkerülõ magatartás, ami nyilvánvalóan a gazdasági válság elhúzódó kedvezõtlen hatásainak tudható be. Az emberek jelentõs része olyan megtakarítási formákat keres, amelyek biztonságos, kiszámítható gyarapodást kínálnak. Ez megmutatkozik például a befektetési alapokkal kapcsolatos fogyasztói magatartásban is: a BAMOSZ adatai szerint a kockázatos eszközök részesedése jelentõsen csökkent, míg az alacsony kockázatú eszközök, kötvények aránya nõtt.

"Sokan ráébredtek, hogy egy hosszú távú megtakarítás esetén nincs idejük vagy kitartásuk rendszeresen figyelni az árfolyammozgásokat, és azoknak megfelelõen változtatni a befektetési portfóliójukat. Ez azokra az ügyfelekre is igaz, akik alapvetõen nyitottak lennének a kockázatosabb részvénybefektetésekre is. E tapasztalatok alapján fejlesztettük ki új termékünket, az ING Vista euró-alapú, befektetési egységekhez kötött életbiztosítást" – mondja Szabó Anikó, az ING Biztosító marketingigazgatója.

A termék esetén az ügyfelek 17 különbözõ eszközalapba helyezhetik el pénzüket, melyek között az ING Biztosítónál elsõként négy céldátum eszközalap is elérhetõ. Ezek négy különbözõ lejárati idõpontra optimalizálják a befektetés értékét, így védve attól, hogy egy kockázatosabb befektetés az utolsó években nagy ingadozást okozzon a megtakarításban. A céldátum eszközalapokban a részvényektõl folyamatosan, negyedévente átrendezõdik a portfólió összetétele a kevésbé kockázatos kötvények és pénzpiaci eszközök irányába. Ez jó megoldás azok számára, akik nem zárkóznak el a részvényektõl, de nem kívánnak napi szinten foglalkozni befektetéseikkel. Emellett az óvatosabb megtakarítók válogathatnak alacsonyabb kockázatú kötvényalapok közül, a hozaméhesebb, aktív befektetõk pedig az IT szektor részvényeitõl kezdve az európai vállalati kötvényekig széles skálán választhatnak az eszközalapokból. Szabó Anikó szerint így ez a termék bármilyen kockázatvállalási hajlandóságú ügyfél számára megfelelõ lehetõséget kínál.

A kockázatkerülés mellett legalább ilyen jellemzõ ügyféligény az átláthatóság és a rugalmasság – teszi hozzá Szabó Anikó. – Az ING Vista esetén ennek megfelelõen a biztosítási és a befektetési díjrész elkülönül, így az ügyfelek mindig láthatják, hogy mennyit áldoznak egyik és mennyit a másik célra. A díjfizetési idõtartam során pedig kockázati védelem választása esetén bõvíthetõ vagy csökkenthetõ a választott biztosítási védelem köre a kiegészítõ biztosításokkal.

Az ING Biztosító 2004 óta több mint 50 ezer darab euró alapú, befektetési egységekhez kötött életbiztosítást értékesített. Az elmúlt 10 évre vonatkozó adatok tanúsága szerint a szerzõdõk csaknem harmada az 50 éves korosztályba tartozik, a negyvenesek aránya közel 30 százalék, és minden ötödik ügyfél a harmincas éveiben jár. Az euróban megtakarítók gyakran egészítik ki megtakarításukat egyszeri vagy eseti díjakkal is: az ügyfelek 70%-a élt ezzel a lehetõséggel.