Nem örülnek a román autóbiztosítók: több a kár mint a díjbevétel
2014.10.09
Románia kötelezõ gépjármû-felelõsségbiztosítási piacán ugyan 8,7 százalékkal nõtt a bruttó díjbevétel az idei elsõ félévben, ugyanakkor az összesített kárhányad – a kifizetett károk díjbevételhez mért arányát kifejezõ mutató – 131%-ra emelkedett.

A román biztosítási piaci az idei elsõ félévben, év/év alapon 6,8%-kal, 3,97 milliárd lejre (277 milliárd forint) zsugorodott a román pénzügyi felügyelet (FSA) jelentése szerint. A biztosítók nettó eredménye idén is, csakúgy mint tavaly elsõ félévében, negatívba fordult, összesen 54,25 millió lejt tett ki, amely ráadásul meg is haladja a tavalyi évi 49,96 millió lejes veszteséget.

Az FSA szerint 16 biztosítótársaság számolt be profitról, összesen mintegy 164,9 millió lejrõl, miközben 21 társaság összesen 219,16 millió lej veszteséget termelt az elsõ hat hónapban. 2013 év végén jelentette egyébként minden idõk legnagyobb veszteségét a román biztosítási szektor, mintegy 1,28 milliárd lej értékben.

A fõbb szegmenseket tekintve, a nem-életbiztosítási esetében 6%-os csökkenés volt megfigyelhetõ az elsõ félévben, amely 3,2 milliárd lej bruttó díjbevételt eredményezett, vagyis a teljes biztosítási piac 80,4%-át. Az FSA jelentése szerint ezen belül a két kötelezõ biztosítási üzletág – a gépjármû-felelõsségbiztosítási és a lakásbiztosítási – jelentõs növekedésrõl számolt be, így ez a két szegmens alkotja a nem-élet üzletág 45%-át.

A kgfb-ágazat pozitív fejleményei mögött – amely 8,7%-os növekedést és 1,33 milliárd lejt eredményezett a félév végére - az FSA szerint a tarifaemelések állnak. 2014. júniusának végén az átlagos évesített egy szerzõdésre jutó díjbevétel 488 lej volt, szemben a 2013 év végi 484 lejjel. Az érvényben lévõ szerzõdések száma 3,78%-kal, 4,45 millióra nõtt június végére az egy évvel korábbihoz képest. Az összesített kárhányad ugyanakkor 131%-ra emelkedett az ágazatban.

A 2011 óta kötelezõvé tett, földcsuszamlás, árvíz és földrengés elleni lakásbiztosítások lebonyolítására létrejött gazdasági társulás, a PAID ugyanakkor 15-ször nagyobb, összesen 56,9 millió lej díjbevételrõl számolt be az idei elsõ félévre vonatkozóan, köszönhetõen egy augusztusi törvénymódosításnak. Ennek eredményeként ugyanakkor a tûz- és kapcsolódó kockázatok elleni lakásbiztosítások díjbevétele – amely magában foglalja a kötelezõ és az önkéntes biztosításokat is – közel negyedével, 462,2 millió lejre csökkent.