Agresszív árverseny a szlovén biztosítási piacon
2014.12.20
Szlovéniában a kgfb-piacon zajló agresszív árverseny erõsen lefelé szorította az árakat, amely az egész piacot negatív irányba mozdította el az idei harmadik negyedév végére. Összesen 2,8%-kal, 1,5 milliárd euróra csökkent a bruttó díjbevétel szeptember végére. Az életbiztosítási szegmens ennél is erõsebben, közel 5%-kal csökkent, összesen azonban mintegy 20 millió eurónak megfelelõ díjbevétel vesztett el a piac 2013. harmadik negyedévéhez képest.

A szlovén életbiztosítási piac egyik szereplõje, a Triglav szerint a csökkenés fõként a tartósan fennálló kedvezõtlen gazdasági és pénzügyi feltételekkel magyarázható, amelyben az ügyfelek sokkal óvatosabban döntenek a hosszú távú befektetési termékek vásárlásával kapcsolatban. A szerzõdéslemondások száma is megemelkedett, továbbá az életbiztosítási portfoliók is elöregedtek, amely egyre több lejáró szerzõdést eredményez.

A Szlovén Biztosítási Szövetség adatai szerint a unit-linked termékek díjbevétele mintegy 32 millió euróval csökkent, amelyet csak részben ellensúlyoz a hagyományos életbiztosítások díjbevételének 11 millió eurós emelkedése.

Az ingatlan-, a felelõsség- és az utasbiztosítások voltak az egyedüliek a nem-életbiztosítási szegmensen belül, ahol enyhe emelkedés volt megfigyelhetõ, azonban így sem sikerült kompenzálniuk a többi szegmens díjbevétel-csökkenését, különösen a kgfb-piacét, ahol 15 millió euróval kevesebb díjbevétel keletkezett, mint egy évvel korábban. A gépjármû-üzletágban megfigyelhetõ csökkenés mögött a piacon zajló agresszív árverseny áll, amely a tarifák csökkenését eredményezte, de a gazdasági válság is negatívan hatott a szegmensre.

A gazdasági válság igen széles körben fejtette ki negatív hatását: a magánszemélyek és a jogi személyek esetében is csökkent a biztosítási sûrûség (egy fõre jutó biztosítási díjbevételek), az idõsebb jármûvek esetében, a lízingszerzõdések lejárata után, illetve a hiteltörlesztések lejárata után nem kerültek megújításra az átfogó gépjármû-biztosítási szerzõdések, szigorodtak a hitelfelvételi feltételek, megnõtt a vállalati csõdök száma, valamint csökkent a gépjármû-értékesítések száma is.

A károkat tekintve, a legtöbb üzletágban csökkent a kifizetések volumene, kivéve az ingatlanbiztosítások esetében, ahol 10,4%-kal nõttek a kárigények, köszönhetõen 2014 extrém idõjárási eseményeinek. Az összesített piaci adatok azonban mintegy 45 millió eurós csökkenést mutatnak a kárkifizetések tekintetében, amely fõként a gépjármû-biztosítási kárigények csökkenésével magyarázható.

Szlovénia legnagyobb biztosítója, 31%-os piaci részesedéssel továbbra is a Zavarovalnica riglav, melyet az Adriatic Slovenia (15%) és a Vzajemna biztosító (13,7%) követ.