Szlovákia: eltérõ trend az élet- és nem-életbiztosítási piacon
2014.12.19
A szlovák biztosítók az idei harmadik negyedévben 2%-kal, 1,6 milliárd euróra tudták növelni bruttó díjbevételüket. A Szlovák Nemzeti Bank, adatai szerint - amely hazánkhoz hasonlóan, piacfelügyeleti feladatokat is ellát – a biztosítási szerzõdések száma 4,13%-kal emelkedett, amibõl arra lehet következtetni, hogy még mindig igen erõs verseny zajlik a piacon.

Az életbiztosítási szegmensben a teljes piactól némiképp eltérõ trend mutatkozik: a szerzõdések száma nagyjából stabilnak tekinthetõ az elõzõ év hasonló idõszakához hasonlítva, a díjbevételek azonban 2,03%-kal nõttek. A hagyományos életbiztosítások esetében ez a tendencia még inkább szembetûnõ: a szerzõdések darabszáma 5,35%-kal csökkent, miközben a bruttó díjbevételek 3,4%-kal emelkedtek. Érdekes fejlemény az is, hogy a szerzõdés visszaváltások száma 8,6%-kal csökkent, míg a lejáró szerzõdések utáni kifizetések 18%-kal nõttek, ami a portfolió elöregedésére utal.

A nem-élet szegmensben, különösen a kgfb-biztosítások esetében ezzel szemben az igen erõs piaci verseny hatásai mutatkoznak. A kgfb-piacon a szerzõdések száma 8,35%-kal emelkedett, ennek ellenére a bruttó díjbevételek 1,3%-kal csökkentek. Hasonló tendencia figyelhetõ meg tûz és elemi károk vagyonbiztosítása esetében, ahol a szerzõdések száma 3,8%-kal nõtt, miközben a bruttó díjbevételek 0,5%-kal csökkentek. Miután ez a két osztály a teljes bruttó díjbevétel mintegy 24%-át alkotja, így az itt megfigyelhetõ tendencia a teljes nem-életbiztosítási piacot a stagnálás irányába tereli, még ha egyes szegmenseinél egyértelmûen pozitív fejlemények is megfigyelhetõk.