A negyvenesek már készülnek a nyugdíjas évekre
2015.02.18
Negyven felett tesszük meg az elsõ lépéseket a nyugdíjas évek anyagi biztonsága felé – derül ki az ING Biztosító adataiból. A szerzõdést kötõk közül minden ötödik ember 40 év alatti, ötbõl négyen viszont továbbra is 40 év felett kötnek nyugdíjbiztosítást: átlagosan 47 évesen.

Tízezernél több új nyugdíjbiztosítást értékesített 2014-ben az ING Biztosító. A társaság Motiva nyugdíjbiztosításának értékesítési adataiból kiderül: a fiatalabbak közül is sokan tisztában vannak az öngondoskodás fontosságával, hiszen majdnem minden ötödik ügyfél negyven alatti. Ugyanakkor a többség csak 40 éves kor felett teszi meg az elsõ lépéseket: az adókedvezménnyel is motivált új nyugdíjbiztosítást választók átlagos életkora 47 év volt a múlt évben.

A szerzõdõk között még mindig többen vannak ötven felett, mint 40 alatt: minden harmadik ügyfél elmúlt ötven, amikor nyugdíjbiztosítást kötött. Sosem késõ, de a nyugdíjbiztosítások logikája arra ösztönöz, hogy minél fiatalabban lépjen valaki, hiszen minél hosszabb a nyugdíjba vonulásig tartó idõ – vagyis minél fiatalabb a szerzõdõ – annál kisebb havi megtakarítással elérhetõ ugyanaz az összeg a nyugdíjas évek kezdetére. A hosszabb megtakarítási idõszak ráadásul nagyobb állami támogatást is jelent, hiszen a biztosítási díjként befizetett összeg 20 százaléka (de legfeljebb 130 ezer forint) minden évben visszaigényelhetõ az adóból, gyarapítva a megtakarított összeget.

A nõk valamelyest aktívabban készülnek a nyugdíjas évekre: õk az ügyfelek majdnem 54 százalékát teszik ki, ráadásul valamivel korábban is ébrednek a férfiaknál: míg a férfiaknak csupán 43 százaléka vásárol a negyvenes éveiben Motivát, a nõi ügyfelek fele kezd ennyi idõsen nyugdíj-megtakarításba. Ez azért is pozitív jelenség, mert az Európai Bizottság 2012-ben kiadott, a nyugdíjakkal foglalkozó Fehér Könyve megállapította, hogy „a nõknek Európa-szerte jelenleg kevesebb lehetősége van kiegészítõ nyugdíj-megtakarítások felhalmozására, mint a férfiaknak”. A munkaerõpiacon a nemek közötti egyenlõtlenségek tartós fennállása pedig ahhoz vezet, hogy a nõk kisebb nyugdíjakra jogosultak, miközben hosszabb életre számíthatnak, így számukra különösen fontos az öngondoskodás.

Az ING Biztosító adataiból kiderül az is, hogy sokan vannak, akik nem csak a saját nyugdíjas éveikre gondolnak. Több mint ötszázan, azaz minden huszadik ügyfél ugyanis valaki másnak, jellemzõen házastársának, vagy más családtagjának nyugdíjára kötött biztosítást. A törvény lehetõvé teszi, hogy valaki ilyen módon gondoskodjon szeretteirõl – az adókedvezmény az ilyen szerzõdésekre is vonatkozik.