Sikeresen lezárult az UNIQA történetének legnagyobb vállalati felvásárlása
2021.10.06

Az UNIQA biztosító bejelentette, hogy sikeresen lezárult az AXA egykori lengyelországi, csehországi és szlovákiai leányvállalataival történő egyesülés, amelyet tavaly összesen egymilliárd euróért vásárolt fel az osztrák cég.

„A korábbi AXA leányvállalatok integrációja - amely az UNIQA történetének legnagyobb vállalati felvásárlása - rendkívül kielégítően halad. A 2021 első félévi 17%-os csoportszintű díjnövekedésünk elsősorban a közép-kelet-európai (CEE) piacoknak köszönhető, ami összességében megfelel várakozásainknak, és pontosan megmutatja a piaci pozíciónkban rejlő jelentős potenciált. Az egész csapat kiváló munkát végzett az elmúlt hónapokban, és nagyon pozitívan tekintünk a közös UNIQA jövő elé Közép-Kelet-Európában" - mondta Wolfgang Kindl, az UNIQA Insurance Group AG igazgatótanácsának tagja.

2001-ig az UNIQA viszonylag kis szereplőként működött a Cseh Köztársaságban, Szlovákiában és Horvátországban, a közép- és kelet-európai díjrészesedése 2% körüli volt, ügyfélrészesedése pedig 4% körüli.

„A UNIQA szerepvállalása a régióban az elmúlt évtizedekben egyértelműen sikertörténet volt. 2010-re fokozatosan bővítettük ezt a piaci jelenlétet, és a 10 legnagyobb közép-kelet-európai biztosító egyikévé nőttük ki magunkat. A lengyelországi, csehországi és szlovákiai AXA társaságok felvásárlásával 2021-ben már a top 5 CEE-biztosító közé tartozunk, több mint 2,3 milliárd eurós díjbevétellel” - tette hozzá Wolfgang Kindl.

A UNIQA nemzetközi szegmensében a díjbevétel - beleértve a unit-linked életbiztosítások megtakarítási részét is - 2021 első hat hónapjában 57,8%-kal, 1228,8 millió euróra nőtt az előző év azonos időszakához képest, elsősorban az AXA közép-kelet-európai vállalatainak beolvasztása révén. A nemzetközi társaságok így 2021 első félévében a csoport teljes díjbevételének 37,1%-át adták.