Régiónkban lát egyedül növekedési potenciált az Uniqa
2015.03.11
Az osztrák Uniqa biztosító pénzügyi vezetõje, Kurt Svodoba szerint a Szolvencia II szabályozásnak reálisabb megközelítést kellene alkalmaznia az infrastrukturális beruházások kezelése terén, mivel a mostani javaslatban szereplõ 50%-os tõkekövetelmény túl magas, ami elriasztja a biztosítókat ezektõl a beruházásoktól.

A társaság 2014-es évre vonatkozó elõzetes eredményeit bemutató sajtótájékoztatón az Uniqa vezetõje azt is hozzátette, hogy ha az EU azt akarja, hogy az intézményi befektetõk is támogassák az infrastrukturális fejlesztéseket, ahhoz a részükrõl is támogatásra van szükség. Svoboda szerint ebben segíthet a tõkepiaci unió létrehozása, azonban a Szolvencia II tõkekövetelményeit is módosítani kellene. Az Uniqa vezetõje optimistának nevezte magát a folyamatban lévõ tárgyalásokkal kapcsolatban, miután az EIOPA részérõl is támogatás érezhetõ a kívánt módosításokkal kapcsolatban.

Svoboda azt is hozzátette, hogy méreténél fogva az Uniqa csak befektetési alapokon keresztül, nem közvetlenül kíván befektetni infrastruktúrába.

Jelenleg az infrastrukturális projektekbe irányuló intézményi befektetõi vagyon leginkább útépítésekre elegendõ, ami diverzifikációs szempontból nem elegendõ – tette hozzá Svodoba. Véleménye szerint az egyedüli régió, ami befektetési szempontból érdemleges, az Kelet-Közép-Európa, ahol azonban a politikai akarat és a stabilitás hiánya jelenthetnek problémát.

Az Uniqa vezérigazgatója szintén megerõsítette a társaság stratégiai érdekeit Kelet-Közép-Európában, egyedül itt van ugyanis reális esély a növekedésre – tette hozzá Andreas Brandstetter.

Kétszámjegyû profitnövekedés 2014-ben

A 2014-es pénzügyi évben, az elõzetes adatok szerint az Uniqa csoport 22,9%-kal, 377,9 millió euróra növelte szokásos vállalkozási tevékenységébõl származó profitját, a nettó eredmény gyakorlatilag változatlan maradt: 289,9 millió euró volt. Az egyszeri hatásoktól megtisztított 2013-as eredményhez képest azonban 23,5%-os növekedés volt a nettó nyereség szintjén is.

2015-re az Uniqa továbbra is kétszámjegyû növekedést vár a szokásos vállalkozási eredmény tekintetében, amely így 425-450 millió euróra emelkedhet. Ez azt feltételezi, hogy a tõkepiaci környezetben nem lesznek jelentõs változások, a gazdaság mérsékelten fejlõdik, a természeti katasztrófák által okozott károk pedig normál tartományban mozognak majd az év folyamán.

Az Uniqa 2014-es, auditált eredményeit április 15-én teszi közzé a társaság.