Évekig ronthatják a biztosítók eredményeit az alacsony kamatok
2015.03.30
A mélyponton lévõ kamatok akár még évekig ronthatják a biztosítók nyereségességét és pénzügyi erejét, amely véget vethet a vártnál magasabb osztalékok idõszakában – állítják iparági elemzõk.

A Moody’s arra számít, hogy a kamatok továbbra is alacsony szinten maradnak, amely erõsen megvágja a biztosítók új kötvénybefektetésein elérhetõ hozamokat, amire a lejáró, magasabb hozamú kötvényállományaikat kénytelenek lecserélni.

A hitelminõsítõ intézet ezért azt jósolja, hogy számos országban még hosszú éveken keresztül alacsony befektetési hozamokra számíthatnak a biztosítók, ami a nyereségességüket is érinti, különösen a garantált hozamot ígérõ életbiztosítók esetében.

A német, holland, norvég és tajvani életbiztosítók vannak leginkább kitéve a kamatkockázatnak, míg a legkevésbé az ausztrál, a brazil, az ír, a mexikói és a brit biztosítókat fenyegetik az alacsony kamatok. A Moody’s hozzátette, hogy az egyes biztosítóknak természetesen nem ugyanakkora kockázattal kell szembenézniük az országokban.

Számos német biztosító kínál 4%-os garantált éves hozamú megtakarítási terméket, ami jóval magasabb, mint a 10 éves referencia államkötvények most elérhetõ 0,2% körüli hozama. A német biztosítási szövetség (GDV) szerint az alacsony kamatkörnyezet már eddig is kihívások elé állította az ágazatot, azonban a biztosítók képesek lehetnek átvészelni ezt az idõszakot, amivel a szabályozók és a hitelminõsítõk is egyet értenek – tette hozzá a szövetség.

A befektetõk körében a biztosítási részvények igen kelendõek voltak az utóbbi idõben, a magasabb osztalék, illetve a részvény visszavásárlások miatt, amit az gerjesztett, hogy az éles piaci verseny miatti alacsony biztosítási tarifák miatt sok biztosító nem az üzletbe forgatta vissza a nyereséget. A Deutsche Bank elemzése szerint azonban az alacsony kötvényhozamok egyértelmûen negatívan érintik a biztosítók fizetõképességét és nyereségét, így az osztalékok várható szintjét is. Ez azonban nincs hatással a szektor „biztonságos menedék” státuszára, amit még mindig megérdemel – vélik a Deutsche Bank elemzõi.

Az elemzõk összességében semleges minõsítést adtak a biztosítói részvényekre, miközben a legnagyobb európai biztosító, az Allianz, valamint a holland Aegon biztosító részvényeit tartásra alkalmasnak minõsítették, a korábbi vásárlásra érdemesrõl. A Credit Suisse elemzõi a hét elején szintén semlegesnek minõsítették az olasz Generali biztosító részvényeit..