Ezek a világ legnagyobb nem-életbiztosítói
2021.11.03

A világ 10 legnagyobb vagyon- és balesetbiztosítással foglalkozó vállalata szerezte meg 2020-ban a teljes nem-életbiztosítási iparág bruttó díjbevételének több mint a negyedét (25,3%-át), ami valamivel alacsonyabb koncentrációt jelent a 2019-es 25.5% százalékhoz képest – derül ki az Insuramore tavalyi évre vonatkozó biztosítói rangsorából.

Az első öt helyen az amerikai State Farm, a kínai PICC, a német Allianz, a francia AXA és az amerikai Berkshire Hathaway Insurance állt. Őket követi a rangsorban a kínai Ping An, az amerikai Liberty Mutual, a Progressive, az Allstate és a japán Tokio Marine.

A teljes nem-életbiztosítási piacot felosztva vállalati és a lakossági ágazatokra, mindössze egy biztosítócsoport - a kínai PICC – tudott bekerülni mindkét szegmens tekintetében a világ első öt biztosítócsoportja közé. Összességében a vállalati szegmensben az első öt biztosítócsoport 2020-ban a globális díjbevétel mintegy 15,3%-át, míg a lakossági szegmensben 19,8%-át adta.

A gépjármű biztosítások tekintetében - lakossági és vállalati vonalon együtt – a díjbevételi rangsort az amerikai State Farm vezeti, melyet a PICC, a Progressive, a Berkshire Hathaway Insurance és a Ping An követnek. Együttes részesedésük e biztosítási ágazat globális piaci díjbevételéből 21,9% körüli volt. Ezzel szemben a lakásbiztosítások terén a legnagyobb öt biztosítócsoport – négy amerikai és egy európai vállalat - a teljes piac mintegy 19,4%-át tette ki.

Miközben a nem-életbiztosítások globális piacának értéke 2020-ban 2,4%-kal nőtt, a különböző biztosítócsoportok teljesítménye jelentősen eltér egymástól. A bruttó biztosítási díjbevétel 11,8%-os növekedésével 2020-ban a China Life Insurance Group érte el a legnagyobb, kétszámjegyű növekedést. Ezzel szemben a 14,2%-os díjcsökkenéssel a MAPFRE tapasztalta a legnagyobb csökkenést.

Forrás: Insuramore