Aggasztóan olcsó a kgfb a szlovén piacon
2015.04.08
A szlovén biztosítási piacon tavaly ismét negatív hullám söpört végig: a bruttó díjbevételek 2%-kal, 1,94 milliárd euróra csökkentek, amely csökkenés az élet- és a nem-életbiztosítókat egyaránt érintette. A kifizetett károk 2014 során 2,5%-kal, 1,33 milliárd euróra csökkentek.

Az életbiztosítási oldalon a unit-linked termékek teljesítettek a leggyengébben: közel 11%-kal kevesebb díjbevételt hoztak, mint 2013-ban. Az XPrimm magazinnak nyilatkozó Szlovén Biztosítási Szövetség igazgatója szerint elsõsorban azzal magyarázható, hogy az ügyfelek egyre inkább a biztonságot keresik, ezért a unit-linked termékek helyett inkább hagyományos életbiztosítások felé fordulnak. Összességében az életbiztosítások bruttó díjbevétele 3,2%-kal, 535,4 millió euróra csökkent. A kárkifizetések ennél kisebb mértékben, 2,5%-kal, 383 millió euróra csökkentek.

A nem-életbiztosítások bruttó díjbevétele 2014-ben összesen 1,6%-kal, 1,4 milliárd euróra esett vissza. A legnagyobb csökkenés a gépjármû-biztosításokat, azon belül is a kgfb-t érintette, ahol a díjbevételek 6,7%-kal, 225,9 millió euróra csökkentek. Ez a továbbra is igen erõs versennyel magyarázható, amely folyamatosan lefelé szorítja a tarifákat.

A kárkifizetések összességében ugyan 2,6%-os csökkenést mutattak a szlovén biztosítási piacon, azonban az ingatlanbiztosítási vonalon ilyen jelentõs, 15%-os növekedés következett be, elsõsorban az év elsõ felében pusztító árvizek miatt.

A csökkenõ díjbevételek ellenére a szlovén biztosítók továbbra is nyereségesen mûködnek, így az ügyfelek vagyona is biztonságban van – közölte Sergej Simoniti. Ugyanakkor a kgfb-tarifák folyamatos csökkenése aggodalomra ad okot, amely a jövõben a biztosítók jövedelmezõségét is negatívan érintheti.

Ami az egyes biztosítókat illeti, továbbra is a Triglav a piacvezetõ, 30,5%-os részesedéssel, melyet az Adriatic Slovenica és a Vzajemna biztosítók követnek rendre 15,35% és 13,32% piaci részesedéssel.