A PSZÁF folyamatosan egyeztet a devizahitelek ügyében
2011.09.13
A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) az illetékes testületek tagjaként folyamatosan konzultál, egyeztet a pénzügyi rendszert érintõ kérdésekben - mondta Binder István, a PSZÁF szóvivõje hétfõn, a miniszterelnök bejelentése után az MTI-nek.

Orbán Viktor hétfõn, a parlamentben egyebek mellett bejelentette, hogy a kormány kezdeményezni fogja, hogy a devizahitelekkel kapcsolatban jelentkezõ költségeket csak forintban számolhassák fel a bankok, és 30 százaléknál magasabb teljes hiteldíjmutató (THM) mellett ne lehessen hitelt nyújtani.

Megvalósíthatónak nevezte, hogy a devizahitelesek rögzített árfolyamon, egyösszegben végtörleszthessék adósságukat. A miniszterelnök szólt arról is, hogy ki kell vizsgálni, kit terhel a felelõsség azért, hogy Magyarországon - a térség országaival ellentétben - elmaradt a devizahitelezés adminisztratív korlátozása.

Binder István azon kérdésére, hogy a felügyelet elnökével konzultált-e a kormány a PSZÁF által felügyelt szektort érintõ intézkedéscsomagról, emlékeztetett arra: a PSZÁF tagja a Pénzügyi Stabilitási Tanácsnak (PST) és az Otthonvédelmi Monitoring Bizottságnak (OMB), ahol folyamatos egyeztetés zajlik, és a hétfõn bejelentett témák közül is már többet áttekintettek.

A PST a PSZÁF elnöke, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke valamint a pénz-, tõke- valamint a biztosítási piac szabályozásáért felelõs miniszter alkotta háromfõs konzultációs testület, amely a pénzügyi közvetítõ rendszer egészének stabilitása érdekében információkat oszt meg, a pénzügyi rendszer egészét érintõ stratégiai szabályozási, kockázati, valamint egyéb elvi kérdésekben tanácskozik, és szükség esetén állást foglal. A PST elnöki tisztét évenként váltakozva az illetékes miniszter, a PSZÁF elnöke, valamint az MNB elnöke tölti be.

Az OMB-t az idén augusztusban hozta létre a nemzetgazdasági miniszter a miniszterelnök felkérésére, a bizottság tagjai: Király Júlia, az MNB alelnöke, Balogh László, a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének (PSZÁF) alelnöke és Kármán András, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) államtitkára, aki egyben a bizottság vezetõje is. Az OMB feladata a hazai lakossági hitelezés szabályozásának áttekintése, különös tekintettel a banki hitelek árazásának átláthatóságára, a bankok közötti versenyhelyzetre és a fogyasztóvédelmi szabályozás megfelelõségére. A bizottság feladata a devizaadósok védelmében felállított árfolyamvédelmi konstrukció mûködésének figyelemmel kísérése is.