Jelentõsen megcsappant az osztrák biztosító profitja
2015.11.25
Mintegy 60%-kal csökkent az Vienna Insurance Group adózás elõtti eredménye az idei év elsõ kilenc hónapjában – közölte a társaság.

A VIG adózás elõtti eredménye a harmadik negyedév végére 175,3 millió euró volt, amely 60%-kal alacsonyabb, mint egy évvel korábban. A bruttó díjbevétel 1,8%-kal, 6,9 milliárd euróra csökkent.

Ausztria legnagyobb biztosítója közleményében azt írja, hogy az eredmények csökkenéséért az elavult informatikai rendszerei okolhatók. Az IT-értékvesztés miatt ugyanis közel 200 millió eurót kellett leírnia a cégnek, ami a teljes harmadik negyedéves profit több mint felét elvitte.

Az egyre gyorsuló technológiai változások, a gyorsan változó követelmények miatt az társaság folyamatosan ellenõrzi a meglévõ IT-rendszereinek használhatóságát, amihez külsõs szakértõket is bevon. A mostani elemzés azt mutatta, hogy bizonyos informatikai rendszerek igen nagy valószínûséggel nem fognak tudni megfelelni a jövõbeli technikai és üzleti követelményeknek Ezen programok a mérlegben ezért leírásra kerültek, mintegy 195 millió euró értékben – közölte a VIG.

A VIG pénzügyi igazgatója, Martin Simhandl azt is elmondta, hogy az elmúlt évtizedben a csoport számos céget megszerzett, amivel újabb és újabb informatikai rendszerek is hozzáadódtak a meglévõkhöz, meglehetõsen heterogén IT-rendszert hozva létre. Eztt igyekszik most a csoport megváltoztatni, kiválogatva a fejlesztésre alkalmasnak ítélteket, a lecserélésre váróktól.