Kockázatokra figyelmezteti a biztosítókat az EKB
2015.06.01
Az Európai Központi Bank figyelmeztetése szerint a rekord alacsony kamatlábak fokozott nyomás alá helyezhetik a biztosítókat és a bankokat, továbbá a kötvények és részvények eladási hulláma súlyosan hátráltathatja az eurózóna gazdaságának helyreállását.

Az EKB félévenként megjelenõ Pénzügyi Stabilitási Jelentésében azt állítja, hogy az eurózóna kormányait érintõ kockázatok, elsõsorban Görögország miatt nõttek ugyan, azonban a hitelfelvételi költségeket és a növekedési kilátásokat pozitívan érintette az EKB kötvény-vásárlási programja.

Utóbbinak ugyanakkor negatív mellékhatását érezhetik a biztosítótársaságok, melyek számára egyre nehezebb olyan eszközöket találni, amely kellõ hozamot biztosít a költségeik fedezetére. Emellett a bankok jövedelmezõségét is rontotta kötvény-vásárlási program.

Az EKB üzenete nagyjából lefedi a Nemzetközi Valutaalap (IMF), valamint a legfõbb európai szabályozó hatóságok hónap elején kiadott figyelmeztetését, miszerint a mostani piaci viszonyok jelentõsen megnehezítik egyes biztosítótársaságok jövedelmezõségét középtávon, amely hosszú távon akár a tõkehelyzetük romlásához is vezethet.

Az alacsony kamatkörnyezet különösen nehezen érinthetik azokat az életbiztosítókat, amelyek hosszú távú, magas hozamgaranciákhoz kötötték magukat, az eszközeik és kötelezettségeik lejárata között pedig nagy eltérés mutatkozik.

A jelentés összesen négy fõ kockázatot nevez meg az euróövezet pénzügyi stabilitására nézve. Ezek közül a legnagyobbnak azt tarja az EKB elnöke, ha egy jelentõsebb kötvény- és részvényeladási hullám miatt megszakadna a blokk amúgy is törékeny gazdasági fellendülése.

Emellett problémát jelenthet Vitor Constancio szerint az adósságszintek fenntarthatósága is mind vállalati, mind állami szinteken, de a bankok könyveiben lévõ rossz hitelek, valamint a kevésbé szabályozott árnyék-bankrendszer növekedése is kockázatokat hordoz.

A kedvezõ pénzügyi piaci feltételek ugyanakkor elfedhetik a fiskális és strukturális reformok iránti egyre sürgetõbb igényt. Amennyiben a kulcsfontosságú reformokra nem kerül sor, úgy az euróövezeti államkötvények újraértékelésére is sor kerülhet – figyelmeztet az EKB.

A piaci likviditás csökkenése szintén kockázatokat jelent, fõként a kötvénypiacokon, ahol az EKB jelentõs mennyiséget felszippantott a mennyiségi lazítási programjához.