Így juthatnak forráshoz a kisebb biztosítók
2015.07.14
A kisebb európai biztosítók számára érdemes lehet megfontolni még az új tõkeszabályok, a Szolvencia II bevezetése elõtt az alárendelt forrásnak számító értékpapírok kibocsátását – állítja egy kölcsöntõkével foglalkozó társaság, az Insurance Regulatory Capital (IRC).

Az IRC szerint ez a finanszírozási forma korábban csak a nagy biztosítók kiváltsága volt, ma már azonban a kis- és közepes méretû társaságok számára is elérhetõ, ráadásul a Szolvencia II szabályozás kezelésében is óriási segítség lehet. Korábban a kisebb biztosítók számára a részvénykibocsátás, vagy az úgynevezett kvóta (Quota Share –QS) viszontbiztosítás jelentett megoldást a tõkeszerzésben, míg a nagyobb versenytársaik az alárendelt kölcsöntõke elõnyeit élvezhették.

Korábban az alárendelt kölcsöntõkét ilyen vagy olyan formában, de elismerte a Szolvencia I szabályozás, azonban az egyes országokban más volt az elbírálásuk, így a kínálatuk igen töredezett volt. A Szolvencia II szabályozás azonban harmonizálja a szabályokat az Európai Unióban, ami egységesítheti a piacot. Az új szabályok értelmében ezek az értékpapírok úgynevezett Tier 2 típusúak, vagyis nem tekinti a 2016 elején életbe lépõ szabályozás olyan jó minõségûnek õket, mint a részvényeket, kivéve, ha a januári hatályba lépés elõtt bocsátották ki õket, ekkor ugyanis egy évtizedig még elsõdleges tõkének számítanak.

A kvóta (Quota Share –QS) viszontbiztosítás, amikor a direkt biztosító és a viszontbiztosító abban egyezik meg, hogy egy üzletág vagy mondjuk, egy termék esetén az éves bevételének egy részét részét átadja a viszontbiztosítónak – cserébe az a bekövetkezõ károk ugyanakkora részét kifizeti a direkt biztosítónak. Ez tehát azt jelenti, hogy a díjból is ugyanolyan arányban részesül a viszontbiztosító, mint a kockázatból.

Az IRC szerint a nagy biztosítók esetében a szabályozói tõke mintegy 25-30%-át alárendelt kölcsöntõke adja, ezzel szemben a kis- és közepes méretû biztosítók nem használják ezt a tõkeformát.