A mesterséges intelligencia segíthet megelőzni a katasztrófákat
2022.02.03

A mesterséges intelligenciának köszönhetően egy lakásbiztosítási kár is akár napon belül rendezhető, akár tömeges kárbejelentés esetén is. Sőt, a jövőben akár a károk megelőzésében is segítségünkre lehet.

Képzeljük el, hogy egy hurrikán következtében rengeteg lakóházban kár keletkezik, ami alapesetben elhúzódó kárszemlét, további napokig tartó dokumentációt, összességében hetek múlva esedékes kárkifizetést jelent. Ezen változtathat a mesterséges intelligencia, melynek köszönhetően már a kár keletkezésének napján lehetővé válik az okostelefonnal történő fényképes kárfelmérés, melyet megfelelő helyre feltöltve, még akár aznap lehetővé válik a kárkifizetés. Ez úgy hangzik, mintha a jövő lenne, holott már most is létezik a technológia.

A Tractable technológiai vállalat mesterséges intelligenciát fejleszt, hogy felmérje az ingatlanokban és a járművekben okozott károkat. 2021 szeptemberében elindította a lakóingatlanokat érintő károk megbecslésére képes alkalmazását Japánban. Egyes időszakokban Japánt rendkívül gyakran sújtják pusztító időjárási események - ami rövid időn belül nagymértékű megugrást okoz az ingatlan kárigényekben, amelyeket nem lehet gyorsan és biztonságosan felmérni. Mostanra azonban sok ilyen kárigényt nagyon gyorsan - akár egyetlen nap alatt - ki lehet értékelni és ki lehet fizetni.

Ezt a mesterséges intelligencia teszi lehetővé. A mesterséges intelligencia terén az elmúlt évtizedben elért áttörések lehetővé tették, hogy számítógépes algoritmusokat tanítsunk be arra, hogy a vizuális feladatokat ugyanolyan pontosan vagy még pontosabban végezzék, mint az emberek. Az okostelefonok a zsebünkben hordozható vizuális szakértőkké válhatnak, amelyek az embereknél hatékonyabban képesek a környezet bizonyos aspektusait felmérni.

AI a való világban

Ha a mesterséges intelligenciát valós problémákra történő alkalmazása átformálhat több iparágat, az embereket és a bolygót. A legtöbb embernek a mesterséges intelligenciáról a virtuális asszisztensek, mint az Alexa és a Siri jutnak eszükbe, esetleg a termékajánlatok az olyan oldalakon, mint az Amazon. A mesterséges intelligenciával kapcsolatos egyéb tapasztalatok inkább közvetettek, például a hirdetési algoritmusok, amelyek folyamatosan optimalizálják a megjelenített hirdetéseket. A képek elemzése azonban az a terület, ahol a mesterséges intelligencia valóban kiemelkedik. Például az orvosi képeket beszkennelve megtalálja a betegségekre utaló jeleket, vagy autókról készült képeket elemez, hogy felmérje azok állapotát.

Egy mesterséges intelligencia betanítása egy ilyen feladat elvégzésére összetett feladat, és az értékteremtő megoldás létrehozásának kulcsa az, hogy az algoritmusokat nagyon nagyszámú historikus adathalmazon képezzük. Az autók esetében több százmillió kép felhasználásával taníthatjuk be a mesterséges intelligenciát, és szakértő emberek adhatnak inputot, hogy korrigálják az algoritmust, ha javítani kell. Azáltal, hogy a legtöbb autó hasonló, a mesterséges intelligencia idővel megtanulja felismerni, hogyan néz ki a sérülés, és más adatforrásokkal kombinálva meg tudja becsülni, hogy mennyibe fog kerülni a javítás. A lakások összetettebb kihívást jelentenek, mivel kevésbé egységesek, de elegendő adat birtokában ez is megoldható. Japánban a Tractable biztosítási ügyfelei a gépjármű- és vagyonbiztosítási piac 90%-át képviselik. Velük együttműködve, valamint a korábbi káresemény adataik összegyűjtésével, digitalizálásával és egységesítésével létrehoztak egy olyan képzési adathalmazt, amely segít megérteni az ingatlanok és az autók kárait is.

AI a vagyonbiztosításon túl

A Tractable most készül bevezetni vagyonbiztosítási AI alkalmazását az észak-amerikai és az európai piacokon is, a biztosítás azonban csak a kezdet. Ha az ügyfelek a telefonjukkal be tudják szkennelni az autóikat, akkor a mesterséges intelligencia segíthet megóvni az autót, például azzal, hogy jelzi, mikor kell lecserélni a gumiabroncsokat, de segíthet az eladásban is, az érték megbecslésével.

Hasonló feladatokat láthat el az ingatlanok esetében is. Ha például a lakás erdőtüzeknek kitett területen van, a mesterséges intelligencia a fényképek elemzése után figyelmeztethet, hogy ki kell írtani a közeli bokrokat, amelyek lángra lobbanthatják a kerítést. Az éghajlatváltozás ráadásul egyre értékesebbé teszi a mesterséges intelligencia kármegelőző szerepét.

A jövőben a mesterséges intelligencia még nagyobb szerepet játszhat a katasztrófaelhárításban. Az olyan szervezetek, mint a Vöröskereszt és az Egyesült Nemzetek Szervezete jelenleg hosszas kárfelmérést követően küld segélyalapokat embereknek és vállalkozásoknak. Képzeljük el, mennyivel gyorsabb lehetne ez, ha a fáradságos terepmunkát mesterséges intelligencia és okostelefon segítségével lehetne elvégezni.