Hétfõ este elrendelték az Astra Biztosító felszámolását
2015.09.02
A román Astra Biztosító magyarországi fióktelepénél nem köthetõk újabb biztosítások, és a díjnemfizetés miatt megszûnt kötelezõ gépjármû-felelõsség biztosítási szerzõdéseket is csak más piaci szereplõnél lehet újrakötni - közölte az MNB.

Romániában hétfõn este vált hivatalossá az Astra biztosító engedélyének visszavonásáról és a felszámolás elrendelésének kezdeményezésérõl rendelkezõ határozat. Ez azt jelenti, hogy a román biztosító magyarországi fióktelepe (Astra Fióktelep) új biztosítási szerzõdéseket immár nem fogadhat be, a fióktelep vagy annak közvetítõi nem köthetnek és közvetíthetnek újabb biztosítási szerzõdéseket.

A díjnemfizetés miatt megszûnt vagy megszûnõ kötelezõ gépjármû-felelõsségbiztosítási (kgfb) szerzõdéseket az érintett Astra-ügyfelek már nem az Astra Fióktelepénél, hanem más hazai biztosítónál kötelesek újrakötni, függetlenül attól, hogy a megszûnt kgfb szerzõdés évfordulója esetleg még nem érkezett el.

Az ügyfeleknek módjában áll kezdeményezni az Astra Fióktelepénél a még nem lejárt évfordulójú - például kgfb, lakás, casco - biztosítási szerzõdéseknek a két fél közös megegyezésével történõ, akár azonnali megszüntetését. Kgfb-szerzõdés esetében a megszüntetés idõpontját mindenképp szükséges összehangolni más biztosítónál történõ ugyanezen idõpontú szerzõdéskötéssel, különben a kiesõ idõszakra az ügyfélnek magas fedezetlenségi díjat kell fizetnie.

A kgfb kivételével lehetõségük van arra is, hogy akár azonnal egy második biztosítást kössenek biztosítási fedezettel megvédendõ vagyontárgyukra, kár esetén pedig szerzõdött másik biztosítótól igényeljék annak megtérítését.