Parlament elõtt a törvényjavaslat a kgfb-károk rendezésére
2015.09.29
Az Országgyûlés elõtt lévõ törvényjavaslat alapján a Magyar Biztosítók Szövetsége (MABISZ) által kezelt Kártalanítási Számla elõlegezné meg a kifizetését azoknak a kötelezõ gépjármû-felelõsségbiztosítási (kgfb) károknak, amelyeket a felszámolás alá került román Astra S.A. Biztosító magyar fióktelepének ügyfelei okoztak.

A Bánki Erik és Cseresnyés Péter fideszes képviselõk pénteken a parlament elé terjesztett javaslata alapján a kifizetett összeget a MABISZ követelheti a felszámolási eljárásban a fióktelepen, illetve az anyavállalaton.

Az Országgyûlés honlapján megjelent és a kihirdetését követõ napon hatályos törvényjavaslat egyúttal rendezi a csõdbe ment biztosító kgfb-s ügyfeleinek új szerzõdéskötését is. A javaslat szövege értelemszerûen nem nevesíti az Astra Biztosítót, hanem általánosságban fiókteleprõl beszél, de az indoklás már az Astra csõdjét nevezi meg a biztosítási és a kgfb törvény módosításának az indokaként.

A román pénzügyi felügyelet augusztus utolsó napján vonta vissza az Astra S.A. mûködési engedélyét, egyúttal kezdeményezte a biztosító felszámolását is. Amíg a román bíróság nem rendeli el a felszámolást, a károk kifizetésére addig is köteles lenne a biztosító - és a fióktelepe -, mind az uniós, mind pedig a magyar szabályok szerint. A román felügyelet ugyanakkor a fióktelepnek is megtiltotta - a magyar álláspont szerint jogellenesen - a kárkifizetést.

Amikor a román bíróság - vélhetõen több hónap múlva - elrendeli a felszámolást, a magyar károsultaknak is a román garanciaalap fizet, amelyben van elegendõ pénz erre.

A jogszabálymódosítás másik eleme a kgfb-szerzõdések sorsának a rendezése. A fióktelep ügyfeleinek jelenleg lehetõségük van biztosítási szerzõdésük közös megegyezéssel történõ megszüntetésére a biztosító fióktelepétõl levélben kapott megállapodás aláírásával és visszaküldésével. Ez a megoldás azonban nem rendezi az összes szerzõdés megszûnését, így a törvényjavaslat lehetõséget ad "átkötésre", amelyek alapján - amennyiben korábban nem szûnt meg - az új szerzõdés megkötésével a régi szerzõdés megszûnik, tehát a fedezet folyamatos marad. Errõl a tényrõl az új biztosító 15 napon belül értesíti a kötvénynyilvántartó szervet, amely szintén 15 napon belül a régi biztosítót értesíti - áll a javaslat indoklásában.