Jönnek az új biztosítói szabályok: kik lesznek a nyertesek?
2015.10.09
A nagyobb kockázatú életbiztosításokat, például járadékbiztosításokat értékesítõ biztosítók a jövõben Európán kívül igyekeznek majd kockázataikat fedezni, hogy tompítsák az új tõkeszabályok kedvezõtlen hatásait, ami több százmillió euróval növelné költségeiket – írja a Reuters.

Az új európai szabályok, a Szolvencia II jövõ év januárjában lép hatályba, amikortól a biztosítóknak magasabb tõketartalékot kell majd képezniük a járadékbiztosítások után, miután ezek egyre kockázatosabb terméknek számítanak a kötelezettségek lejárati hossza és az emberek egyre hosszabb várható élettartama miatt.

A biztosítók azonban csökkenthetik az ezen termékek után képzendõ tõketartalékok összegét, amennyiben valamilyen módon, például viszontbiztosítással fedezik kockázataikat. Ez kedvezõen érintheti az Európában kívüli, például az amerikai viszontbiztosítókat, ugyanakkor az európai biztosítók számára a viszontbiztosítások díja is külön terhet jelent, ami csökkenti profitjukat.

A járadékbiztosítások esetében a hitelkockázat és a várható hosszú élettartam jelentette kockázat miatt magasak a tõkekövetelmények – nyilatkozta a Reutersnek a PwC aktuárius szakértõje. Ez sok biztosítót arra ösztönöz, hogy versenyképessége megóvása érdekében ezeket a kockázatokat megossza, ami természetesen az életbiztosítási szerzõdésbõl származó nyereség megosztását is jelenti.

A brit, a német és a holland biztosítók számára a járadékbiztosítások igen fontos bevételi forrást jelentenek, ahol sokszor tízszer akkora haszonkulccsal dolgoznak, mint egyéb, rugalmasabb kifizetést ígérõ életbiztosítások esetében – tette hozzá Michel Abbink.

Hogy a Szolvencia II miatti magasabb tõkekövetelményeket elkerüljék, számos biztosító az USA-ban, illetve Bermudán igyekszik viszontbiztosítási ügyleteket kötni, mivel ezekre nem vonatkoznak az európai szabályok. A PwC szerint számos brit biztostíó, például a Prudential már meg is kötött néhány ilyen, „tõke-könnyítõ” szerzõdést.

A szabályozás nyertesei egyértelmûen a nem-európai biztosítók lesznek, mint például az amerikai Prudential Financial, amely a közelmúltban a brit L&G biztosító nyugdíjbiztosításaira kötött viszontbiztosítási szerzõdést, 3 milliárd dollár értékben.

Az új kockázatfedezeti stratégia a bankok és jogi cégek számára is elõnyös, akik tanácsokkal látják el a biztosítókat. A Reutersnek nyilatkozó Sidley Austin ügyvédi iroda vezetõje elmondta, hogy néhány igen nagy értékû ügyleten dolgoznak együtt európai életbiztosítókkal, akik Európán kívül kívánnak viszontbiztosítás kötni.

Bár egyelõre még nem lehet tudni, hogy mekkora költséget jelent majd az új tõkeszabályozás, mivel még a belsõ modellek jóváhagyására várnak a biztosítók, azonban a brit életbiztosítók részvényeiben már így is csökkenés következett be a bizonytalanság miatt.