Akadoznak a Munich Re befektetései
2015.11.06
A világ legnagyobb viszontbiztosítója a vártnál rosszabb eredményrõl számolt be az idei harmadik negyedévben, amely mintegy 30%-kal alacsonyabb lett, mint egy évvel korábban, köszönhetõen elsõsorban az értékpapír befektetések gyenge eredményének.

A Munich Re az idei évre mintegy 3 milliárd eurós eredményt tervez, amibõl 2,4 milliárd eurót már be is zsebelt az idei elsõ 9 hónapban. Ehhez nagyban hozzájárult az is, hogy a természeti katasztrófákból származó kárigények szokatlanul alacsonyak voltak.

A harmadik negyedév nettó nyeresége azonban csak 535 millió euró lett, ami jóval alacsonyabb az elemzõk által várt 670 milliónál, illetve az elõzõ év hasonló idõszaki 736 milliónál. Ez fõként a pénzügyi piacok volatilitásával, illetve a vagyonkezelési üzletág gyengeségeivel magyarázható.

Ugyanakkor a bruttó díjbevételek 3,6%-kal, 12,5 milliárdra emelkedtek a harmadik negyedévben, köszönhetõen elsõsorban a viszontbiztosítási üzletág növekedésének, ahol a díjbevételek 5,7%-kal nõni tudtak. Ezen belül is elsõsorban a nem-élet szegmens tudott dinamikusabban nõni.

A mostani visszaesés ellenére a Munich Re pénzügyi vezetõje megerõsítette az idei profitcélt, amihez egy normális negyedik negyedévre van csak szüksége a vállalatnak.
A 2016-os évre még nem adott elõrejelzést a viszontbiztosító, azonban a tarifák stabilizálódására számítanak.