Mobiltelefonunk árulja el vezetési szokásainkat
2011.09.28
Megújult design, továbbfejlesztett árképzési rendszer, és egyre pozitívabb fogyasztói visszajelzés – ezek mind hozzájárulnak ahhoz, hogy egyre több használat-alapú biztosítási termék jön létre.

A kommunikációs cégek folyamatosan keresik a módját, hogyan aknázhatnák ki a mobiltelefon nyújtotta üzleti lehetõségeket. Ennek eredményeképp több újítás is megjelent a piacon: például a Ubiquity (a Firefox böngészést leegyszerûsítõ, a felhasználói élményt nagy mértékben fokozó programja), és különféle GPS-kiegészítõk. Ezek segítségével a mobiltelefonok már a forgalomtechnikában alkalmazott intelligens elektronikai rendszerek piacára is betörhetnek.

Számos telematikai - vagyis a forgalomtechnikában alkalmazott intelligens elektronikai - készülék kimondottan mobiltelefonoknál használatos alkatrészekbõl épül fel. Richard Hutchinson, a Mayfield Village egyik vezetõ autóbiztosítási cégének, a Progressive igazgatója elmagyarázta, hogy a vállalat Snapshot elnevezésû eszköze is egy mobiltelefon-chip és a meglévõ mobilhálózat segítségével szállít adatot és küldi vissza azokat a biztosítóhoz.

A készülék lényege, hogy a kocsiban elhelyezve méri a sebességet, az adatokat visszaküldi a biztosítóhoz, aki vezetési szokásaink alapján dönt, igénybe vehetünk-e kedvezményes biztosítási konstrukciókat. Ezt nevezzük „Pay As You Drive”, azaz „Fizess Ahogy Közlekedsz” rendszernek.

Ezeknek a vezeték nélküli készülékeknek sikeresen át kell menniük az amerikai telekommunikációs nagyhatalom, az AT&T és az amerikai médiahatóság (FCC) tesztjein és felülvizsgálatain.

Az Allstate amerikai biztosítótársaság Drive Wise kiegészítõje is egy alapvetõ mobiltelefon-alkatrészt használ: egy SIM kártyát. A készülék lényege, hogy az autóban rögzítve méri a vezetési sebességet, a fogyasztást, a gyorsulást, lehetõvé téve számunkra a megtakarítást. Az Allstate termékfejlesztési vezetõje úgy véli, a jövõben az okostelefonok is fontos szerephez juthatnak ezen a területen.

Tom Kavanaugh, a PricewaterhouseCooper’s new york-i tanácsadó vállalatának vezetõje tanulmányozta a telematika területét, azon belül is a mobil-kiegészítõk lehetõségeit ezen a piacon, és úgy véli, külön kihívás, hogy egy már meglévõ készüléket kell alkalmassá tenni bizonyos funkciókra. A lényeg mégis az, hogy nem kell külön kiegészítõ készüléket venni az autóba, mobiltelefonja ugyanis mindenkinek van.

A State Farm például mostanában jelentetett meg egy alkalmazást iOS készülékekre, ami egy gyárilag beépített gyorsulásmérõt használ arra, hogy a gyorsulás, a fékezés és a kanyarodás paramétereit rögzítse egy autóút során. Az alkalmazás minden utazást követõen összesíti az elért pontszámokat és adatokat, majd felhívja a figyelmet az esetleges veszélyt jelentõ vezetési szokásokra. Bár a Bloomington biztosítótársasága nem tervezi a vezetés alapján kiszabott autóbiztosítási díjak bevezetését, ez mégis azt bizonyítja, hogy az okostelefonoknak is van jövõjük a gépjármû-diagnosztikában.