Ismét értékesíthet kötelezõ biztosításokat a KÖBE
2016.03.07
Március 4-tõl újból köthet kötelezõ gépjármû-felelõsségbiztosítási szerzõdéseket a KÖBE Közép-európai Kölcsönös Biztosító Egyesület. Az MNB ugyanis feloldotta az értékesítés felfüggesztésére vonatkozó korlátozást, mivel a biztosító megfelelõ, a korábbi tartalékhiányt megszüntetõ pénzügyi tervet nyújtott be.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) tegnapi végzésében megszüntette a KÖBE Közép-európai Kölcsönös Biztosító Egyesület (KÖBE) kötelezõ gépjármû-felelõsségbiztosítási (kgfb) termékértékesítésének felfüggesztésére vonatkozó korábbi elõírását. Ennek nyomán a biztosító – a korábbiakban megszokott módon – ismét szabadon köthet új kgfb-szerzõdéseket. A korábbi felfüggesztés egyébként nem vonatkozott a kgfb-n kívüli egyéb biztosításokra, s a jegybanki ideiglenes intézkedés idõszakában a KÖBE-nek meglévõ, díjjal fedezett kgfb-szerzõdései esetében természetesen teljesítenie kellett a jogszabályokban elõírt biztosítási szolgáltatásokat.

A jegybank folyamatban lévõ, átfogó vizsgálata keretében 2015. november 13-ai végzésében függesztette fel a kgfb-értékesítést a KÖBE-nél a biztosító addigi, nem kellõen megalapozott díjpolitikája, illetve a megengedhetõnél lényegesen nagyobb befektetési kockázata és kedvezõtlen tartalékhelyzete miatt. Az MNB egyúttal olyan pénzügyi terv benyújtására is kötelezte a biztosítót, amelynek végrehajtása révén maximum 6 hónap alatt megszüntethetõ a megállapított tartalékhiány. A jegybanki intézkedések a biztosítási és a befektetési kockázatok növekedésének elkerülését és a pénzügyi helyzet javításának mielõbbi megkezdését célozták, a KÖBE tevékenysége kapcsán érintett szereplõk – így az ügyfelek, egyesületi tagok, károsultak – gazdasági érdekeinek megvédése érdekében.

Az MNB kötelezései nyomán a KÖBE benyújtotta a pénzügyi tervet a jegybankhoz, illetve ezt követõen – idõközben már hatályba is lépett – új kgfb-díjtarifákat hirdetett meg, s elkészítette az utóbbiakat megalapozó díjkalkulációját is. Mindezek a jegybank megítélése szerint alkalmasak arra, hogy megakadályozzák a megszüntetett tartalékhiány újratermelõdését. Az MNB ezért döntött korábbi – megelõzõ, korai beavatkozás jellegû – a kgfb-értékesítést ideiglenesen felfüggesztõ intézkedésének megszüntetésérõl. A mostani lépés nem érinti a jegybank korábbi végzésének más pontját.
Ezzel párhuzamosan az MNB egy határozatában havonta teljesítendõ rendkívüli adatszolgáltatást írt elõ a KÖBE részére a biztosító állományváltozásának bemutatására az új szerzõdéskötések, illetve a már megszûnt vagy a jövõben felmondani szándékozott szerzõdésállomány adatsorai révén.