Monumentális magyar műalkotás Bécs szívében
2022.07.16

A Ringturmot beborító alkotás hivatalos megnyitója Schallenberg osztrák szövetségi miniszter, valamint Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszter jelenlétében.

A Ringturm külső homlokzatán május közepén kezdődtek a munkák, ma pedig Maurer Dórának a Ringturmot 4000 négyzetméteren beborító „Együtt” című alkotását hivatalosan is bemutatták a nyilvánosságnak. A Wiener Städtische Versicherungsverein meghívására Szijjártó Péter, Magyarország külgazdasági és külügyminisztere Alexander Schallenberg osztrák szövetségi miniszter jelenlétében avatta fel Bécs szívében a monumentális műalkotást.

Nincs a történelemnek egyetlen olyan szakasza sem, amelyben Magyarország és Ausztria ne kapcsolódott volna valamilyen módon egymáshoz. Országaink egybefonódásának szemléletes és szép példája a Ringturm beborítása. Országainkat olyan színes és elválaszthatatlan szálak kötik össze, mint amilyeneket Maurer Dóra alkotásán láthatunk. Köszönjük a művésznőnek, hogy ezekben a nehéz időkben is megörvendeztetett minket” – nyilatkozza Szijjártó Péter.

„A kortárs művészet éltetője a nemzetköziség. Ha ezt korlátozzák, elhalványul; ezért korlátlan szabadságot kell biztosítani neki. Tekintélyes kifejezőerejével és kisugárzásával a szabad párbeszédet és a sokszínűséget segíti elő. A művészet csak így töltheti be inspiráló szerepét. Egy olyan látványos életjel, mint amilyen Maurer Dóra magyar művésznő színpompás, Ringturmot beborító alkotása, ezért is emlékeztet arra, hogy a művészetnek is helyet kell kapnia mindennapjainkban – mintegy a Bécs szívében álló művészi alkotás világítótornyaként“ – fejti ki Alexander Schallenberg.

A Ringturm beborítására, a Wiener Städtische Versicherungsverein által kezdeményezett rendhagyó  művészeti installációra, a világjárvány miatti kétéves kihagyás után kerülhetett ismét sor. „Felettébb örülünk, hogy Maurer Dóra személyében nemzetközi hírnévnek örvendő magyarországi művészt sikerült megnyernünk vállalati központunk homlokzatának megkomponálására. Hiszen a Ringturmot borító idei alkotás azt jelképezi, milyen nagy jelentősége van Magyarországnak cégünk számára“– hangsúlyozza Günter Geyer, a Wiener Städtische Versicherungsverein felügyelőbizottságának elnöke, amely a Vienna Insurance Group AG (VIG) főrészvényese.

A politikai élet magas rangú bel- és külföldi képviselői mellett politikai, gazdasági és kulturális szereplők is eleget tettek a Wiener Städtische Versicherungsverein meghívásának, többek között Varju Krisztina helyettes államtitkár,  Nagy Andor, Magyarország ausztriai nagykövete, Budai Gyula miniszteri biztos, Maria Rauch-Kallat volt osztrák szövetségi miniszter és Markus Figl, Bécs 1. kerületének polgármestere.

A Wiener Städtische Versicherungsgruppe részéről Helene Kanta és Herbert Allram, a Wiener Städtische Versicherungsverein igazgatósági tagjai, Elisabeth Stadler, a Vienna Insurance Group igazgatóságának elnöke, Lehel Gábor, a VIG igazgatóságának tagja, Havasi Judit, a Donauversicherung vezérigazgatója, Raveczky Zsolt és Mészáros Attila, az UNION Biztosító Zrt. igazgatósági tagjai, valamint Zatykó Péter Iván, az AEGON Alfa Biztosító Zrt. vezérigazgatója voltak jelen.