A biztosítók árképzési gyakorlatát vizsgálja az európai felügyelet
2022.07.26

Az Európai Unió biztosítási felügyeleti hatósága nyilvános konzultációt indított annak visszaszorítása érdekében, hogy a biztosítók tisztességtelenül különböző árakat számítanak fel az ügyfeleknek ugyanazért a típusú biztosítási fedezetért.

Az Európai Biztosítás- és Foglalkoztatóinyugdíj-felügyeleti Hatóság (EIOPA) három hónapos nyilvános konzultációt indít a differenciált árképzési gyakorlatokról szóló felügyeleti nyilatkozat-tervezetével kapcsolatban. az EIOPA a differenciált árképzési gyakorlat alatt azokat az árképzési technikákat érti, amelyek során a hasonló kockázati és szolgáltatási költségjellemzőkkel rendelkező fogyasztóknak ugyanazokért a biztosítási termékekért eltérő díjakat számítanak fel.

A hatóság közölte, hogy különösen az úgynevezett price walking esetét vizsgálja. Ez a gyakorlat arra utal, hogy a biztosítás megújításakor a kockázat vagy a szolgáltatás költségei helyett annak felmérése alapján emelik a díjakat, hogy a fogyasztó mekkora emelést tűrne el, mielőtt szolgáltatót váltana.

Ez a fajta árdiszkriminációs gyakorlat különösen káros hatással lehet a biztosítottakra, akik valószínűleg nem fognak szolgáltatót váltani - áll az EIOPA közleményében. "A gyakorlat tisztességtelenül bünteti a hűséges ügyfeleket, és aránytalanul nagy mértékben érintheti a kiszolgáltatott csoportokat, például az időseket" – véli a hatóság.

Bár a jelenlegi uniós jogszabályi keret lehetővé tesz bizonyos differenciált árképzési gyakorlatokat, például a kereskedelmi, marketing- és biztosítási árengedményeket, az EIOPA úgy véli, hogy a differenciált árképzési gyakorlatok bizonyos típusai nem felelnek meg az alkalmazandó keretnek, és a fogyasztókkal szembeni tisztességtelen bánásmódhoz vezetnek.

Az EIOPA, amely a biztosítók felügyeletét koordinálja az EU 27 országában, de iránymutatást ad a nemzeti szabályozóknak, három hónapos nyilvános konzultációt indított a differenciált árképzési gyakorlatokról szóló iránymutatás-tervezetről. Az online konzultáció 2022. október 7-ig tart.