Idén átlépheti a 7 ezer milliárd dolláros határt a globális biztosítási díjbevétel
2022.07.27

Idén átlépheti a 7000 milliárd dolláros küszöböt a biztosítási díjbevételek globális összege, ugyanakkor a világgazdaság erőteljes lassulása és a több évtizede nem látott magas infláció együttese hatással lesz a díjnövekedésre.

A Swiss Re Institute legfrissebb World Insurance sigma jelentése 2022-re és 2023-ra erőteljes globális biztosítási piaci növekedést prognosztizál, a teljes díjbevétel várhatóan idén év végére először 7 ezer milliárd dollár fölé emelkedik.

A világgazdaság erőteljes lassulásának és a több évtizede nem látott magas inflációnak azonban a teljes díjnövekedésre is hatása lesz, így 2022 és 2023 során a reálértéken számított éves átlagos növekedés várhatóan 1,2% alatt marad.

Továbbra is emelkedő díjak a kárinfláció miatt

A növekvő kárinfláció miatt várhatóan további díjemelések várhatók a biztosítási piacokon, ami támogatja a díjbevétel növekedést 2023-ban is. Továbbá az emelkedő kamatlábak idővel a magasabb befektetési hozamok révén az ágazat jövedelmezőségét is támogatni fogják.

A jelentés legfőbb megállapításai a következők:

  • A globális biztosítási díjbevétel erőteljes, 6,1%-os növekedését jósolják 2022-re, ami először haladja meg a 7000 milliárd dollárt. Ezt támogatja a stabil foglalkoztatás és jövedelemnövekedés, az emelkedő vagyon- és baleseti biztosítási díjak, valamint a fokozott kockázattudatosság az élet- és egészségbiztosítások vonatkozásában. A díjbevétel várhatóan 17%-kal lesz magasabb, mint a COVID-19 válság kezdetén, ami a biztosítási piacok ellenálló képességét tükrözi a világjárvány során.
  • A jelenlegi magas inflációs környezet reálértéken megnehezíti a díjnövekedést, és növeli a nem-életbiztosítások kárigényköltségeit. Az infláció okozta jövedelmezőségi nyomás leginkább az olyan ágazatokban fog növekedni, mint a vagyon- és gépjármű-biztosítás. A magas bér- és egészségügyi infláció a baleset- és egészségbiztosítások kárigényköltségeit növeli.
  • A növekvő kárinfláció a díjemeléseket is kiterjeszti, helyreállítva a kockázatvállalási jövedelmezőséget és támogatva a díjnövekedést 2023-ban. Így az ágazat ellenállónak bizonyul a gazdasági lassulással szemben, és 2023-ban visszatérhet a reálnövekedéshez.
  • Az előrejelzések szerint a nem-életbiztosítási díjak 7,1%-kal emelkednek 2022-ben, és az év végére globálisan 4,1 ezer milliárd dollárt tesznek ki. Az inflációt is figyelembe véve ez 0,8%-os növekedést jelent. 2023-ban a biztosítási díjak reálértéken 2,2%-kal nőnek majd, főként a díjak folyamatos emelése nyomán. A növekedés várhatóan erősebb lesz a vállalati, mint a személyi biztosítások esetében.
  • Az USA továbbra is a világ legnagyobb biztosítási piaca, 2021-ben 2,7 ezer milliárd dolláros teljes díjbevétellel, ami 8,1%-os nominális növekedést jelent.
  • Kína a második legnagyobb piac több mint 700 milliárd dolláros díjbevétellel, ami a teljes globális biztosítási volumen 10,1%-át teszi ki. 
  • Európában mind az Egyesült Királyság, mind Franciaország 2021-ben nominálisan erős növekedést mutatott, a teljes díjvolumen 16,7%-os, illetve 24,0%-os növekedésével. Ezek továbbra is a 4. és az 5. legnagyobb piacok globálisan.