Az NN csoport megismételte tavalyi mûködési eredményét
2016.05.31
Az NN csoport 305 millió euró mûködési eredményt ért el 2016 elsõ negyedévében, az egy évvel korábbi 304 millió eurót szinte megismételve. Az eredményt növelte a hollandiai életbiztosító és az NN Bank javuló teljesítménye, de rontotta a hollandiai nem-élet üzletág, az európai leányvállalatok, és a vagyonkezelési üzletág alacsonyabb eredménye - írja az MTI.

Az adózott eredmény 270 millió eurót ért el, ami 43,3 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbi 485 milliótól. A tavalyi elsõ negyedévi nettó eredmény egyszeri tételként tartalmazta egy befektetés tõkenyereségét is, míg az idei elsõ negyedév eredményét rontotta a japán VA Closed Block vesztesége.

Az elsõ negyedévben a csoport 11 millió euró költségcsökkentést hajtott végre Hollandiában, és ennek nyomán a költségek 792 millió euróra mérséklõdtek. Eközben a csoport tõke ereje tovább nõtt: a Szolvencia II szerinti tõkemegfelelési mutató a 2015 végi 239 százalékról az elsõ negyedév végére 241 százalékra emelkedett. 

A holding vállalat likvid tõkéje 2,1 milliárd euróra nõtt az elsõ negyedévben, ami már tartalmazza a leányvállalatoktól származó 390 millió euró osztalékot is, és amit részben ellensúlyoz a 250 millió euró értékû részvényvisszavásárlás. Az NN Csoport június elsejétõl elindítja 12 hónapos, 500 millió euró értékû részvény-visszavásárlási programját is.

Lard Friese vezérigazgató a csoport mûködési eredményét értékelve kiemelte: a Netherlands Life életbiztosító kedvezõbb eredményeket tett közzé, az NN Banknál pedig a jelzáloghitelezés és a betétállomány folyamatos növekedése mellett emelkedett az eredmény. A nemzetközi üzletágak díj- és jutalékbevétele folyamatosan nõ, amit azonban ellensúlyozott az alacsony kamatkörnyezet és a részvénypiac esése.

Az ING Csoport áprilisban értékesítette az NN-ben meglévõ maradék részesedését, így az NN Csoport teljesen függetlenné vált - tette hozzá a közlemény.