Újabb biztosítók mehetnek csõdbe Romániában
2016.06.14
A Ziarul Financiar gazdasági lap szerint a Carpatica biztosító közel áll a csõdhöz, miután a súlyos anyagi problémákkal küzdõ román tõkéjû vállalat megvásárlására jelentkezõ egyetlen befektetõ visszalépett.

A Carpatica a Pénzügyi Felügyelet (ASF) megfigyelése alatt áll, a ZF értesülései szerint a potenciális befektetõ a hatóság negatív véleményezésére számít, ezért állt el az ügylettõl.

A gazdasági lap szerint nagy esély van arra, hogy egy másik hazai biztosítási vállalat, a City Insurance is komoly bajba kerüljön. A harmadik legnagyobb román tulajdonban levõ biztosító szintén a Pénzügyi Felügyelet látókörében van, és akárcsak a Carpatica, a City Insurance is jóval alacsonyabb biztosítási díjakat szab meg, mint a Romániában mûködõ külföldi tulajdonban levõ biztosítók.

Példaként a ZF egy 55 éves vezetési tapasztalattal rendelkezõ sofõr Logan típusú gépkocsijának éves biztosítását hozza fel, amely jelenleg 500 lej a Carpaticánál és a City Insurance-nél is, miközben a harmadik legolcsóbb biztosítás, a Generali biztosítóé már 812 lejbe kerül, a legdrágább, a Groupama biztosítóé pedig meghaladja az 1 300 lejt.

A pénzügyi felügyelet tavaly nyáron az egyik legnagyobb hazai biztosító, az Astra mûködési engedélyét vonta meg, miután a társaság nem hajtotta végre a hatóság által elõírt feltõkésítést. A döntés akkor mindenkit megdöbbentett, Miºu Negriþoiu, a felügyelet elnöke viszont többször is hansúlyozta, hogy a mérlegelemzések és a szektor vállalatain elvégzett stressztesztek is azt támasztják alá, hogy több hazai biztosító esetében is további szigorú intézkedésekre van szükség.

(penzcsinalok.transindex.ro)