MNB: erõsödik a jegybank nemzetközi szerepvállalása
2016.06.20
Az MNB nemzetközi szerepvállalásának erõsödését jelzi, hogy a napokban Budapest ad helyszínt több jelentõs nemzetközi szakmai rendezvénynek - írja az MTI.

A jegybank közleménye szerint a Magyar Nemzeti Bank (MNB) sikeres pályázatának köszönhetõen a héten a magyar fõváros ad otthont az IAIS (Biztosításfelügyelõk Nemzetközi Szövetsége) nyári bizottsági ülésszakának és az ahhoz kapcsolódó átfogó szemináriumnak. A több napos rendezvény-sorozat a globális biztosítási piac egyik legjelentõsebb eseménye, ahol a világ számos biztosítás piaci szakértõje és felügyeleti vezetõje mellett a jelentõsebb biztosító társaságok, valamint a biztosítók érdekvédelmi szövetségei is képviseltetik magukat.

A bázeli székhelyû IAIS a világ biztosítás-szabályozóit és biztosítás-felügyelõit tömörítõ nemzetközi szakmai szervezet, a globális biztosítási sztenderdalkotás kulcsszereplõje, melynek jelenleg a világ 140 országából több mint 200 tagja van. 

A magyar pénzügyi felügyelet - a szervezet alapító tagjaként - 1994 óta van jelen az IAIS-ben, s több alkalommal volt már korábban is házigazdája a nemzetközi szervezet rendezvényeinek. A jelenleg is folyó nyári ülésszak és szeminárium keretében a szakemberek többek között a globális és a fejlõdõ biztosítási piac helyzetérõl, a biztosítási piacokat érintõ globális tõkesztenderdekrõl, az elektronikus biztosításokról és az ahhoz kötõdõ kockázatokról, továbbá a globális, rendszerszempontból kiemelt biztosítótársaságokról (G-SII.) is tanácskoztak.

Az MNB elnökletével Budapesten tartotta éves konferenciáját csütörtökön a Közép- és Kelet-Európai Bankfelügyelõk Csoportja (KKBCS) is. A KKBCS-t 1991-ben hozta létre 6 ország (köztük Magyarország) felügyeleti hatósága, s a csoport azóta 24 tagra bõvült. A KKBCS tagországainak magas szintû bankfelügyeleti képviselõi az éves konferencia keretén belül találkoznak, és a közös érdeklõdésre számot tartó szakmai kérdéseket vitatják meg. Az idei konferencia fókuszában a banki kockázatokhoz igazított tõkekövetelmények megállapítására alkalmazott felügyeleti eljárások és a bankrendszer egészséges mûködéséért felelõs hatóságok együttmûködése szerepelt - közölte a jegybank.