Nem csak a biztosítottnak éri meg a használat alapú biztosítás
2016.06.22
A használat alapú, telematikai megoldásokat alkalmazó biztosítási termékek mindkét, a biztosítói és a biztosított oldal számára egyértelmû és jól körülírható elõnyökkel rendelkeznek, legalábbis elméletben. A gyakorlati megvalósuláshoz azonban számos olyan feltételnek is teljesülnie kell a hazai piacon, melyek nem mindegyike tartozik az iparág szereplõinek hatáskörébe.

A gépjármû telemetriáról és annak biztosításban betöltötött potenciális szerepérõl már rengeteg olvashattak a téma iránt érdeklõdõk. A KÜRT Információbiztonsági és Adatmentõ Zrt. és a Fornax ICT Infokommunikációs Megoldások Kft. szakértõinek közös tanulmányának köszönhetõen olyan átfogó tanulmány született a témában, mely a hazai piac sajátosságait figyelembe véve igyekszik feltárni a területben rejlõ lehetõségeket, illetve a megvalósítás elõtt tornyosuló akadályokat is, s mely ezáltal a hazai biztosítási szakma számára megfelelõ kiindulási alapot jelenthet.

A telematikai megoldásokat alkalmazó, használat alapú biztosítási termékek nagyban segíthetik a biztosítók kockázatkezelési tevékenységének hatékonyabbá tételét, támogathatják a kármegelõzõ, kárenyhítõ és kompenzációs célok érvényesítését, a döntések megalapozását, azaz a kockázatok minden eddiginél pontosabb felmérésének, teljeskörû kezelésének lehetõségét teremtik meg. A használat alapú biztosítási konstrukció elõnyei tehát nem kizárólagosan a biztosítotti oldalon (és nem kizárólag a kedvezõbb díjfizetési konstrukcióban) mutatkoznak meg.

A használat alapú biztosítások biztosítói és biztosítotti oldal számára nyújtott elõnyei kétségtelenek, ahhoz azonban, hogy mindezen elõnyök kiaknázhatóvá válhassanak, a normatív szabályozás finomhangolása és a biztosítási konstrukció alapját képezõ infrastruktúra kialakítása és elterjedése egyaránt szükséges. 

A díjmeghatározás például tipikusan egy olyan terület, melynek ideális kialakításához még nem megfelelõ a szabályozási környezet, az nem támogatja egyelõre teljes egészében a használat alapú biztosítások térnyerését. A kötelezõ felelõsségbiztosítás esetében a megoldás ma még csak erõs korlátozással, szûkre szabott szerzõdõi körben, míg a casco esetében kisebb limitációkkal alkalmazható. A szerzõk szerint éppen ezért elengedhetetlenül szükséges a biztosítási joganyag megfelelõ újragondolása a jelenleginél hatékonyabb és szofisztikáltabb, az ügyfelek szélesebb köre számára alkalmas és elérhetõ termékek kialakíthatósága érdekében.

A teljes tanulmányt az alábbi linkre kattintva olvashatja:

Használat alapú gépjármû biztosítás – a jövõ jármû biztosítása