Alulteljesítettek idén eddig az európai viszontbiztosítók
2022.09.02

A Goldman Sachs új jelentése szerint mind a négy nagy európai tőkeerős viszontbiztosító 2022-ben eddig alulteljesítette a piacot.

A cég szerint ennek oka a magasabb infláció, a magasabb időjárási veszteségek, az orosz/ukrán konfliktus és a COVID veszteségek.

„Azonban azt látjuk, hogy ezek közül a problémák közül néhányat az első negyedév óta maga mögött hagyott a szektor, a COVID halálozási veszteségek csökkennek, az infláció, bár továbbra is aggodalomra ad okot, nagyrészt ellenőrzés alatt van. A vállalatok már 2021 negyedik negyedévében intézkedéseket hoztak, és az árazási előrejelzések óvatosabb kilátásokat tükröznek az inflációval kapcsolatban. Emellett az ukrán/orosz veszteségek skálája szűkülni látszik (bár még mindig nagyon bizonytalan)."

A Goldman Sachs felhívta a figyelmet a Munich Re-re és a Hannover Re-re is, amelyek a szektor átlagát felülmúlóan teljesítettek.

Hozzátette: „Úgy véljük, hogy a Hannover Re és a Munich Re jól pozícionáltak, és rendelkeznek a tőkével és a kapacitással ahhoz, hogy kihasználják a kemény piac előnyeit a vagyoni katasztrófavédelmi viszontbiztosításban. Alacsony bétával, konzervatív befektetési portfóliókkal, korlátozott piaci kockázatokkal és a nehéz környezetben is elért eredményekkel megismételjük a „vételi" minősítésünket."

Eközben azt nyilatkozta, hogy a SCOR esetében az elmúlt hónapban tovább csökkentette a besorolását, miután a vártnál magasabb természeti katasztrófa- és mezőgazdasági veszteségeket szenvedett el.

„A befektetők aggódnak amiatt, hogy a katasztrófakitettség csökkentése mennyire hatékony a nyereségstabilitás javításában, különösen most, mikor a természeti katasztrófák árazása növekedni kezd és a versenytársak épp a kitettségük növelésébe kezdtek. Úgy véljük, hogy a harmadik negyedév eredményei jelezhetik, hogy ez a kitettség csökkentési stratégia kifizetődik-e.”

A viszontbiztosítási árak folyamatos erős emelkedése mellett a Goldman Sachs arra számít, hogy a viszontbiztosítók a következő 24-36 hónapban erős hozamokat fognak elérni.

A Goldman Sachs szerint 2022 első féléve összességében meglehetősen csendes volt, a társaságok a természeti katasztrófákkal kapcsolatos veszteségeket költségvetésen belülinek jelentették. Az év hátralévő része várhatóan ugyanezt a mintát fogja követni.

Hozzátették: „Ráadásul az éghajlatváltozással kapcsolatos növekvő aggodalmak további áremelkedést és a természeti katasztrófa fedezetek iránti keresletet támogatják. Tény, hogy az év közepén újabb erős megújítási szezont láthattunk, a viszontbiztosítók az áprilisi és januári megújításokhoz képest erősebb nominális díjemelésekről számoltak be. Emellett az infláció is segít meghosszabbítani a díjemelési ciklust, támogatva a járulékos díjnövekedést.