A vállalatok zömének nincs akkora kiberbiztosítása, ami fedezni tudná a zsarolóvírus támadók követeléseit
2022.09.16

A BlackBerry Cyber Insurance Coverage friss tanulmánya azt mutatja, hogy a vállalkozások egyre inkább aggódnak amiatt, hogy hogyan fognak megfelelni a zsarolóvírusok követeléseinek. A megkérdezettek mindössze 19%-ának van 600 ezer dollár feletti zsarolóvírus fedezeti limitje.

Nemcsak a zsarolóvírus-fenyegetések száma nagyobb, mint valaha, de a bűnözők is könyörtelenebbek. A fenyegetéseket ismétlik, és türelmesen kivárnak, hogy a lehető legnagyobb kárt okozzák. A nem biztosított vagy alulbiztosított szervezetek számára ez óriási veszély. A kiber-alvilág egyre inkább megosztja egymással a tapasztalatokat és együttműködik a fenyegetések minél hatékonyabbá tétele érdekében. Létfontosságú, hogy a vállalkozások megerősítsék biztonsági pozíciójukat ezekkel a fenyegetésekkel szemben, kiegészítve a biztosítást egy megelőzést előtérbe helyező szoftveres megközelítéssel, amely csökkenti az általános kockázatot.

A tanulmány szerint a kis- és középvállalkozások (kkv-k) váltak a zsarolóvírus-támadások fő célpontjává. Az 1500 főnél kevesebb alkalmazottat foglalkoztató vállalkozásoknak csak 14%-a rendelkezik 600 ezer dollárt meghaladó biztosítási limitekkel. Egy nemrégiben készült Forrester-jelentés becslése szerint egy tipikus adatvédelmi incidens kivizsgálása és helyreállítása 2,4 millió dollárjába kerülne egy átlagos szervezetnek.

A válaszadó kkv-k 50%-a reméli, hogy a kormányzat növelné a pénzügyi támogatást minden zsarolóvírusos incidens esetén. Sok vállalkozás arról számolt be, hogy a kiberbiztosítási fedezetek nem eléggé igazodnak a jelenlegi helyzetükhöz. A válaszadók 37%-a jelenleg nem rendelkezik fedezettel a váltságdíjfizetési követelésekre, míg 43%-uk a járulékos költségekre, például a bírósági díjakra vagy az alkalmazottak állásidejére sem.

A biztosítók által elvárt fokozott szoftverkövetelmények miatt nehezebbé vált a kiberbiztosítások megkötése. A válaszadók 34%-ának elutasították a biztosítási igényét, mert nem feleltek meg az EDR (Endpoint Detection and Response) szoftverrel szemben támasztott különleges követelményeknek.

A kiberbiztonság ma talán az egyik legfontosabb téma a biztosítási ágazat számára.

A GlobalData Cybersecurity in Insurance című jelentése szerint 2025-re a biztosítási ágazatban a kiberbiztonsági piac mérete eléri a 10,6 milliárd dollárt. A bevételek várhatóan évi 10,7%-kal fognak növekedni 2020 és 2025 között.

A GlobalData előrejelzései szerint a kiberbiztonsági bevételek a biztosítási ágazatban a 2020-as 6,4 milliárd dollárról 2025-re 10,6 milliárd dollárra nőnek. Az ágazat gyors digitális átalakulása hajtja majd ezt a növekedést. A kiberbiztonsági szoftverek növekedése lesz a leggyorsabb, 14,6%-os összetett éves növekedési ütemmel (CAGR), amelyet a hardver (10,7%) és a szolgáltatások (5,5%) követnek. Az összetett zsarolóvírus-támadások számának növekedése, a hibrid munkamodellek fennmaradása, a folyamatos ellátási láncot érintő fenyegetések és az orosz-ukrán háború mind felpörgették a kiberbiztonsági védelem iránti igényt.