Biztonság Hete – Egyre több a közlekedési eszköz, egyre több a tennivaló a közlekedésbiztonság terén is
2022.09.19

Alig több mint egy évtized alatt egymillióval nőtt a közlekedő autók száma hazánkban, ami a kockázatokat is növeli. A legtöbb baleset tudatos magatartással megelőzhető, elkerülhető, a kockázatok megfelelő kezelésével életünk biztonságosabbá tehető - hangzott el a hatodik alkalommal megrendezésre kerülő Biztonság Hete rendezvénysorozat nyitóeseményén.

Az elmúlt 12 évben egymillióval nőtt a közlekedésben résztvevő autók száma, ami a balesetek növekedésének lehetőségével is jár – hívta fel a figyelmet Rétvári Bence. Ennek ellenére a balesetek száma csökkent, de még mindig nem szűnt meg. Az államtitkár szerint már az alsó tagozatban fontos felhívni a figyelmet a közlekedési szabályokra, de az egész iskolai tananyagban szerepelnek erre vonatkozó ismeretek. Ugyanígy a közlekedésbiztonság növelését célozza a KRESZ vizsga állami támogatása a fiatalok körében.

Magyarországon több mint 800 baleseti helyszínelő dolgozik. Ez a legdrágább rendőrségi szolgáltatás – mondta Óberling József r. ezredes. Az ORFK OBB ügyvezető elnöke személyes célkitűzésének nevezte, hogy a szolgálati ideje alatt elérje, hogy ne legyen szükség baleseti helyszínelőkre és inkább prevencióval tudjanak foglalkozni.

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság Országos Tűzmegelőzési Bizottság célja, hogy a megelőzésnek köszönhetően minél kevesebb baleset történjen – közölte a biztosság ügyvezető elnöke. Sajnos idén is már több mint 5200 lakástűz esetén kellett a tűzoltóknak beavatkozniuk és a fűtési szezon még el sem kezdődött – emelete ki Fülep Zoltán. Ezért is csatlakoztak már a kezdeteknél a Biztonság Hete programsorozathoz, melynek keretében idén ország teljes területén, 36 eseményen vesznek részt.

Az utakon közlekedő 4 millió autó hatalmas szám, amihez még rengeteg mikromobilitási eszköz is társul, ami további közlekedésszervezési munkát is igényel – véli a két éve megalakult Hungarian Motorsport and Green Mobility Development Agency (HUMDA) elnök-vezérigazgatója. Weingartner Balázs elmondta, hogy céljuk a jó közlekedésbiztonsági akciók megsegítése, mint amilyen a Biztonság Hete. A szervezet országszerte rendezvényekkel igyekszik óvodásokat, alsósokat megismertetni a közlekedéssel.

Erdős Mihály, a Magyar Biztosítók Szövetsége elnöke köszöntőjében kihangsúlyozta, hogy a kockázatkezelés, a kármegelőzés a biztosítási szakma része. Emlékeztetett, hogy immár 6 éve igyekszik MABISZ és az ORFK-Országos Balesetmegelőzési Bizottsága az iskolakezdés idején felhívni a figyelmet a közlekedésbiztonság fontosságára. A Biztonság Hete rendezvénysorozat először csak Pest megyében, később az egész országra kiterjedően került megrendezésre, majd tavaly óta már nemzetközi színtérre is kilépett. Ezen a héten Magyarország mellett Ausztria, Bulgária, Lengyelország Románia és Szlovénia biztosítói, közlekedésbiztonsági szervei, illetékes hatóságai és oktatási intézményei a Child Safety program keretében közös akciókkal hívják fel a figyelmet a gyermekek biztonságára, elsősorban a közúti forgalomban.

A MABISZ több fronton is igyekszik segíteni a kezdeményezés sikerét, melynek eseményein az indulása óta több, mint 60.000 magyarországi diák vett részt. A korábbi évekből már ismert ismeretterjesztő, edukációs anyagaink mellett idén a nagyobb diákok és felnőttek számára szóló dokumentumfilm is segíti a kockázattudatosság növelését. Elsősorban a 14 éven felüli korosztálynak szól az a megrázó, de nagyon tanulságos cseh dokumentumfilm, amelynek címe “Örökre szóló pillanat” (rendező: Vit Klusak), s amelynek szereplői megtörtént közlekedési balesetek okozói és a balesetek áldozatainak hozzátartozói. A magyarországi forgalmazó a Budapest Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztivál, az alkotás nézőkhöz való kedvezményesebb eljuttatását a MABISZ támogatta. A film előzetese a Mabisz YouTube csatornáján megtekinthető: https://youtu.be/FIctWYb-mGc. A film bemutatójára a Biztonság Hete alatt szeptember 20-án, 18.00-kor, a Bem moziban kerül sor. Megtekintéséhez a regisztracio@bidf.hu, az érdeklődő középiskolák pedig az orokre-szolo-pillanat@bidf.hu e-mail címen vehetik fel a kapcsolatot a forgalmazókkal.

A témahéthez időzítve élesedett a MABISZ  elearning.mabisz.hu felülete is, ami a biztosítási szektor iránt nyitott fiatalok számára szóló e-learning képzést jelent, játékos, érdekes formában. A MABISZ e-learning kurzusa alapozó biztosítási ismereteket ad át az érdeklődők számára. A kurzus négy modulból áll, melyek gyakorlati példákon keresztül mutatják be a biztosítási alapfogalmakat, a szerződéskötés és a kárbejelentés folyamatát, valamint a jövő biztosítóját. A modulok törzsanyaga mindenki számára izgalmas és hasznos tudnivalókat tartalmaz, az elmélyülni vágyók pedig extra forrásokban olvashatnak tovább a témákról.

Az idei Biztonság Hete eseménysorozat szeptember 19-24. között zajlik. A hetet a szervezők a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen nyitják meg, majd minden megyében iskolai programok, családi napok, balesetmegelőzési bemutatók zajlanak. Az NKE Campusán a HUMDA Biztonság az első! országjáró programja egész héten várja a kisiskolásokat. A színes tematikus hét záróeseménye a zsámbéki Driving Camp-ről jelentkezik, szeptember 24-én.