Katasztrófa kötvények fenyegetik a viszontbiztosítókat
2016.08.25
Nem szükséges még egy Katrina ahhoz, hogy a természeti katasztrófákat fedezõ viszontbiztosítóknak komoly nehézségekkel kelljen szembesülnie. A versenytársak olyannyira csökkentették az árakat, hogy ha a követelések szempontjából egy átlagos évet veszünk alapul, az ágazat szinte minden bizonnyal veszteséget könyvelhet majd el.

A vagyon- és baleset viszontbiztosítási piac terén a költségek és kártérítések bevételhez viszonyított aránya jelenleg megközelíti a 100 százalékot. Ha ez az arány 100 százalék fölé emelkedik, az azt jelenti, hogy a követelések összege meghaladja a díjbevételt. Ha megtekintjük a 2016-os év katasztrófáihoz kapcsolódó kárigények adatait, láthatjuk, hogy számos vállalat éri el ebben a tekintetben a küszöböt – nyilatkozta Manfred Seitz a Warren Buffett’s Berkshire Hathaway Inc. ügyvezetõ igazgatója. 

A Guy Carpenter katasztrófa-jelentésébõl kiderül, hogy a viszontbiztosítások árai az elmúlt 10 évben jelentõsen csökkentek. Ezen termékek elsõdlegesen a biztosítók számára lettek kifejlesztve, hogy segítsenek csökkenteni kockázataikat. A viszontbiztosítási piac jelenleg a tartalékok felszabadításában gondolkodik.A világ egyik legnagyobb viszontbiztosítója, a Swiss Re százalékos mutatója 92.9 százalékról 101 százalékra romlott a második negyedévben. A számokhoz nagy mértékben hozzájárulnak az egy évvel ezelõtti Japánban pusztító földrengés, valamint a kanadai erdõtüzekhez köthetõ követelések. A Munich Re százalékos aránya ugyanezen szegmensben 99.8 százalékról 93.3 százalékra javult, 5.1 százalékponttal növekedett a kibocsátásoknak köszönhetõen.

A Munich Re becsléseibõl kiderült, hogy az év elsõ felében az arányok emelkednek a természeti katasztrófákból származó veszteségek ellenére, amely összhangban van a 10 éves átlaggal. A viszontbiztrosítók tartalékai is kezdenek fogyni, ezzel egyidõben a profit csökkenésével is számolni kell. A jegybanki alapkamatok csökkenésével egyre nagyobb igény mutatkozik a nagyobb hozammal kecsegtetõ alternatív befektetési eszközök, így a katasztrófa kötvények iránt is, azaz a verseny egyre kiélezettebbé válik. A viszontbiztosítók számára ez az árak további csökkenésével jár, habár jóval lassabb mértékben, mint korábban. A Munich Re például júliusban, azaz a szerzõdések megújításának idõszakában 0,4 százalékos árszínvonal csökkenést könyvelhetett el, szemben a tavalyi év 2,1 százalékos árcsökkenésével.

A veszteség azonban veszteség, a túlkínálat pedig túlkínálat marad, ennek megfelelõen a három legnagyobb viszontbiztosító (Munich Re, Swiss Re, Hannover Re) a második negyedévben 13-17 százalékos profitcsökkenésrõl számolt be, szakértõk szerint pedig a szektor problémái még a most észlelhetõnél is nagyobbak lehetnek.